Annonce

Annonce

Svar: Sprogudvikling


26. maj 2018

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at det går lidt bedre i vuggestuen - krydser alt hvad krydses kan for den gode udvikling :)

Man siger at sprogudvikling sker som en dynamisk proces. Det betyder, at barnet udvikler sit sprog i samspil med andre f.eks. mor, far, søskende, bedsteforældre, dagplejere, pædagoger osv. Og så betyder det også at barnets sprogudvikling nogle gange vil bevæge sig lidt frem og lidt tilbage...

Det kan f.eks. spille ind på sproget, om der sker ændringer i barnets hverdag. Det kan være at man skal flytte, at barnet starter i vuggestue, at man får en lillebror eller lillesøster osv. Det kan også spille ind, om barnet motorisk bruger sine kræfter på at øve sig i at gå, løbe osv. og derfor i en periode ikke kan koncentrere sig helt på samme måde som tidligere om at sige lyde, formulere ord og udvikle sprog.. Mange oplever, at børn i de perioder, hvor de taler rigtig meget kan stå lidt stille motorisk og modsat, at i de perioder, hvor barnet motorisk bruger sig selv meget, så kan sproget virke til at stå lidt stille...

Så til en vis grad kan det altså godt være normalt, at du lige nu oplever en sproglig ændring hos din dreng - men du skal naturligvis holde øje og være opmærksom på, at han stadig skal vise interesse for at tale og kommunikere, og at han skal udbygge sit ordforråd mere og mere. De normale rammer er meget vide, når det kommer til sproglig udvikling, men gennemsnitligt vil børn i alderen 18-24 måneder forstå ca. 150 ord og selv bruge ca 40 ord i et aktiv ordforråd (ikke rene ord - "me" kan f.eks. godt betyde mere og "a´det" betyde, hvad er det)...

Hvis han pludselig begynder at tale mindre, hvis han ikke reagerer på lyd i sine omgivelser eller hvis han, som du skriver - kommer længere og længere væk fra korrekt udtale, så hans tale bliver mere og mere utydelig - så kan det være en god idé at få hans ører tjekket ...


Annonce

... af en øre-næse-hals-læge. Det kan skyldes væske i mellemøret eller mellemørebetændelse - børn kan sagtens have dette som et forbigående problem, men det skal naturligvis undersøges. En øre-næse-halslæge kan tjekke jeres drengs ører, uden at du behøver henvisning fra egen læge.

Prøv at lægge mærke til om han begynder at forstå små anvisninger. Det kan være at du f.eks. siger "kan du lægge skeen på bordet?" eller "hvor er din bamse, kan du finde bamsen?". Fra nu og frem mod 2 års alderen vil det være rigtig godt, hvis du kan stille ham sådanne små "opgaver" og han vil kunne begynde at huske, at det er bamsen, som han skal hente, også selvom den ligger ude på køkkenbordet og I er i stuen.

Læg også mærke til, om han i løbet af de næste 6 måneder begynder at sætte to ord sammen og f.eks. siger "mig mad", som betyder "jeg er sulten, jeg vil gerne have mad". Det er også med til at vise, at hans sproglige udvikling er rigtig godt igang.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Bruger han sut? Vær opmærksom på at en sut i munden kan gøre, at han holder tungen omkring sutten og det kan give ham forkert tunge- og mundstilling, når han skal tale. Det er vigtigt, at han ikke har sut i munden når han taler og generelt vil det være rigtig godt, hvis sutten kun bruges til en kort trøst og ro - og derefter bliver lagt et sted, hvor den så kan være til næste gang han har brug for den.

Jeg vil anbefale dig mine billedbøger "Inger og Carlo hjælper med at lave mad" og "Inger og Carlo hjælper med at købe ind". Det er dialogbøger, hvor du kan læse højt, og I kan tale om billederne, lede efter forskellige madvarer, om lette og tunge ting, om friske fødevarer og gamle fødevarer, om ting der kan gå i stykker og ting der ikke går i stykker osv. osv. Det er netop godt at læse bøger og sætte ord på en masse ting i hverdagen, når du gerne vil hjælpe din drengs sprog videre på vej :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce