Annonce

Annonce

Svar: Vedrørende øjenkontakt og kommunikation


17. maj 2018

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Morlille

Tillykke med den lille pige - og tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres kontakt :)

Du nævner, at I er blevet opmærksomme på at holde jeres datter foran jer, så I har direkte øjenkontakt - I har set sundhedsplejerske gøre dette og forsøger nu at gøre det samme - det er rigtig fint. Hvordan har jeres sundhedsplejerske reageret, når hun har holdt jeres datter og vurderet hendes kontakt? Har jeres sundhedsplejerske nævnt noget omkring jeres datters kontakt, som du skal være opmærksom på?

Det er naturligvis lettest at vurdere øjenkontakt og kommunikation, når man kan sidde med jeres datter i armene, hvilket jeg jo desværre ikke kan herfra :) Og det vil være rigtig godt, hvis du kan tale med din sundhedsplejerske (eller læge) om de bekymringer du har. Ud fra det du fortæller, så er der intet der tyder på, at der skulle være noget i vejen med tilknytningen mellem jer, og du beskriver jo en lille pige, som er begyndt at smile, og hvor jeres kontakt er rigtig god, når hun ligger på puslebordet, på aktivitetstæppet eller ved siden af jer. Og det lyder også som om, at hun er begyndt at pludre lidt og også bruger sine arme og ben, når hun kommunikerer. Det er rigtig dejligt.

Jeres datter skal kunne begge dele - både have tæt kontakt, hvor du sidder med hende i dine arme, og I sidder ansigt til ansigt - og også have kontakt med dig, når hun f.eks. ligger på sin puslepude eller under sit aktivitetsstativ og således er lidt længere væk fra dig. MEN, det kan godt være, at hun lige nu føler sig lidt for presset af den meget tætte kontakt og derfor drejer hovedet. Det er helt naturligt, at små børn drejer hovedet væk, for at give sig selv en pause fra kontakt, koble lidt fra og efter lidt tid, så vender de tilbage, hendes øjne vil søge dine igen, og I vil igen kunne kikke på hinanden. Og det er vigtigt, at du giver hende disse små pauser ind i mellem. Det må dog ikke være sådan, at du slet ikke kan have øjenkontakt med hende, når hun er i dine arme, men det lyder faktisk heller ikke sådan, ud fra det du fortæller.

Du fortæller, at hun nogle gange ...


Annonce

... falder i søvn, når du forsøger at holde hendes øjenkontakt, og du skal her naturligvis være opmærksom på, hvornår du pludrer med hende og søger hendes kontakt. Det er vigtigt, at du rammer det tidspunkt, hvor hun er parat til at snakke - og det er ofte ikke lige før hun skal sove, men derimod når hun er vågnet fra en lur og har fået lidt mælk. Hun vil begynde at kunne være lidt vågen herefter og vil have stor glæde af, at I sidder og snakker, pludrer osv. sammen - det skal altså være på et tidspunkt, hvor hun er frisk og har overskud :)

Når hun falder i søvn i din favn, behøver det ikke handle om, at hun har svært ved at have direkte øjenkontakt med dig, men snarere om, at hun igen har brug for at sove og i din favn ligger hun trygt og godt og kan derfor lukke sine øjne og finde ro... Når hun falder i søvn i favnen hos andre, så kan det blot være tegn på, at hun har fået rigeligt med indtryk og ikke kan kapere mere...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Prøv derfor at pludre og have øjenkontakt, når hun er vågen og virker mest frisk og parat til det. Prøv at sætte dig med hende i sofaen, sæt dine fødder på sofabordet, så du kan bøje dine ben og sæt hende med ryggen op af dine lår, så I på den måde sidder og kikker på hinanden. Hold hende i hænderne, lad hende mærke dig og din nærhed og giv hende tid til at finde dine øjne. Brug din stemme, lad hende lytte til dig og lede efter hvor lydene kommer fra - og finde dine øjne, så I har øjenkontakt. Giv hende tid til at svare, hvor du ikke siger noget, gentag dine små pludrelyde og hold så lidt pause igen, hvor hun får mulighed for at svare. Nogle gange vil hendes blik naturligt dreje væk, måske vil hun kikke forbi dig, måske vil hun kikke lidt op og blive fascineret af grænsen mellem dit hår og din pande osv. og det er helt okay. Efter lidt tid, så kan du pludre til hende igen og hun vil atter kunne søge dit blik, finde dine øjne.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro - og du kan altid kontakte din sundhedsplejerske og bede om et ekstra besøg, hvis du er bekymret :)

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce