Annonce

Annonce

Svar: Putning af søn på 20 mdr.


16. april 2018

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kolonihaveforældre

Hvor lyder det dejligt, at I er flyttet i kolonihave - jeg går ud fra, at I skal bo der de næste mange måneder, og det giver masser af mulighed for udeleg, som det lyder som om, at jeres dreng elsker! Dejligt! :)

Hvordan er jeres drengs rytme i løbet af dagen? Altså hvornår står han op, hvornår sover han middagslur, og hvor lang er den? I fortæller, at han puttes kl 19:15, og at han ofte først sover efter en time.. Og det lyder faktisk som om, at I putter ham for tidligt. Derfor spiller rytmen ind...

Med den alder han har, så skal I nok gå ud fra, at han har brug for godt 13 timers søvn i døgnet. Det betyder ofte, at han vil trives rigtig godt med ca. 11 timers nattesøvn og ca. 2 timers middagslur, max 2.5 time. Sover han længere om dagen, vil nattesøvnen naturligt være kortere. Hvis han f.eks. starter dagen omkring kl 07 og sover middagslur fra kl 12-14-14.30, så vil han altså ikke skulle puttes før omkring kl 20... Og derfor er I nødt til at se lidt på, hvordan hele dagens rytme er, og om der skal ændres lidt ved hans puttetidspunkt :)

Hvis I mener, at puttetidspunktet kl 19.15 er det rigtige tidspunkt, så spiller det her nok ind, at I har brugt en time på putning i næsten et år... Det betyder jo, at jeres dreng har lært, at det er sådan putning foregår. Det er den erfaring han har med sig :) Og for at ændre på dette, så er det vigtigt, at I putter ham så sent, at I med sikkerhed ved, at han vil kunne sove inden for ca 15 minutter. Det betyder altså, at hvis han normalt ikke sover før klokken er 20.15, så skal han ikke puttes før klokken 20.15 - heller ikke selvom hans udregnede behov siger, at han skal puttes kl 19.15. Samtidig med at I putter ham sent, så er det meget vigtigt, at I holder fast i dagsrytmen. Det betyder, at han skal op til samme tid om morgenen - og han skal altså vækkes, hvis han ikke vågner af sig selv. Det betyder også, at han ikke skal sove mere end 2 timer til middag (hvis det er det han normalt trives med). Det er ikke meningen, at hans nattesøvn skal forlænges om morgenen, eller at hans dagssøvn skal forlænges. Det er nattesøvnen om aftenen, som skal være længere.

Og gradvist - i takt med at I holder fast i dagsrytmen, så skal I så putte ham tidligere og tidligere, ofte med 15 minutters intervaller. Det vil sige, at hvis han puttes kl 20.15, så begynder I at putte ...


Annonce

... ham kl 20, kl 19.45, 19.30, 19.15.. Så han gradvist vænnes til at falde i søvn inden for ca 15 minutter, men hvor I rykker tidspunktet lidt frem. I vil ikke kunne flytte på hans puttetidspunkt aften efter aften, men er nødt til at bibeholde samme puttetidspunkt gennem flere dage, før I kan ændre på tiden igen. Og det vil ofte tage 5-6 uger, før det lykkes at ændre rytmen helt. Og det kræver at dagsrytmen holdes, og også at han ikke bliver syg undervejs, skal starte i dagpleje, vuggestue eller lignende - hverdagen skal være så ens som muligt, når I forsøger at ændre på hans rytme :)

Med hensyn til "stryge-tøj-metoden", som I har forsøgt, så er det lidt for tidligt, at I begynder at gå og give ham forklaringen om, at I lige skal rydde op, gøre rent eller lignende. Idéen med metoden er, at I skal være på værelset eller lige ved døren, så han kan se jer. I må ikke forsvinde fra ham, og han skal ikke behøve rejse sig i sin seng for at sikre, at I er der. Det er vigtigt, at han kan ligge i sin seng og se jer, netop blive beroliget af at I ikke går og på den måde lære, at han trygt kan blive i sin seng, I forsvinder ikke fra ham, selvom I er på afstand. Og I kan samtidig også berolige ham med ord, og I må her f.eks. gerne sige "læg dig ned skat" eller lignende, fordi det har stor betydning for hans evne og lyst til at blive liggende, at han selv gør dette. Hvis I går hen til ham og igen og igen lægger ham, så virker det nærmest som en fjeder - lige så snart I vender ryggen til ham, så rejser han sig igen. Derfor er det godt, hvis I på afstand med jeres nærhed og ord kan få ham til selv at lægge sig ned :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og når han kan det, når han oplever, at det er okay at være i sin seng, at I ikke forvinder men er der og bare laver noget kedeligt, når han skal sove, så kan I begynde at gå kortvarigt fra ham. Starte med at sige "jeg henter lige en bluse, så kommer jeg igen", så går I ud og henter noget vasketøj og vender tilbage. Så han lærer, at I ikke forvinder, og at I kun er kortvarigt væk. Han kan stole på, at I kommer tilbage til ham, og at han ikke er ladt alene. Og derfra kan I så begynde at sige, at I går ud og gør rent, rydder op osv. og han kan ligge og lytte til jer, ved at I er der og føler sig helt tryg ved det :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat! Og rigtig god sommer i kolonihaven!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce