Svar: Hjælp til madplan og søvnrutiner
Kære Caroline og familie
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at det går rigtig godt med lille Sonja og som om, at hun er kommet godt igang med grød og mos. Nu hvor hun er 7 måneder gammel, vil det være rigtig godt, hvis hendes mad kan tage mere og mere udgangspunkt i jeres mad - det vil sige, at hun nu skal have meget mere smag, mad med mere og mere bid og også meget gerne mad, som hun selv kan sidde med i hånden :)
Mad i hånden er vigtigt, fordi det styrker hende mundmotorisk. Hun lærer at fornemme forskellig konsistens i munden, hun fornemmer, hvor langt ind i munden hun kan komme f.eks. brødskorper, frugtbåde og lignende, før hun får stimuleret sin brækrefleks. Hun lærer at koordinere - syn, hånd, mund - det er svært se på maden, tage fat og holde maden og føre den til munden, og det skal naturligt læres. Hun fornemmer naturligt også forskellige smage osv. når hun sidder og spiser lidt selv :)
Det er dog naturligt, at du er lidt utryg ved at lade hende sidde med mad selv, og det er også vigtigt, at du altid har hende under opsyn, når hun sidder og spiser. Det kan ske, at hun fejlsynker eller får bidt et stort stykke af og her må du så hjælpe hende og derfor skal du være der. Det er en reel bekymring eller overvejelse at tage med.
Du bør IKKE give hende hård frugt eller grøntsager. Det er f.eks. IKKE en god idé ikke at give hende æblebåde, fordi de knækker meget let. Det er på samme måde IKKE en god idé at give hende noget med tynd skræl på, fordi skrællen kan sætte sig fast og irritere i halsen. Det anbefales heller ikke mere, at man giver f.eks. rå gulerod - har hun fået tænder, så kan hun meget let få bidt et stykke af, som kan sætte sig fast i halsen og det kan naturligt være farligt.
Det er derfor en god idé, at du forsøger dig med blød frugt og kogte grøntsager. Det kan være et meget modent stykke pære eller det kunne f.eks. være en appelsinbåd. Du kan også prøve med moden melon, ferskner, blommer og lignende - men altså uden skræl og det kan være en god idé, at du prøver at holde det imens hun sutter på det og smager, undersøger :)
Kogte grøntsager som kogte blomkål- eller broccolibuketter eller kartoffelbåde eller rodfrugter bagt i ovnen må hun også meget gerne få at sidde med. Lad udgangspunktet være den mad, som I andre spiser.
Agurk kan være godt og her anbefaler jeg at du laver en agurkering. Det vil sige skære en skive på ca 1.5 cm tykkelse, fjerner kernerne i midten, så det bliver til en ring og sætter den på hendes tommelfinger. På den måde kan hun holde bedre fast i den og styre den.
Ristede rugbrødsbjælker kan være en god idé. De er hårde udenpå og bløde inden i, det er rart til gummerne og så vænner hun sig til rugbrødssmagen og vil måske være lidt mere parat til at spise rugbrødshapsere hen af vejen :) Hun må også gerne få enden af et franskbrød, en grov skorpe, tvebak eller lignende...
Hvis du oplever, at hun har rigtig svært ved at styre det at spise selv og du er bange for at hun skal fejlsynke, så kan du også nogle gange bruge en babyfeeder eller et frugtnet. Det er en lille beholder, som hun kan sidde med i hånden og sutte på - og du kan fylde den med kogte grøntsager, frugt, bær... Det giver naturligt ikke det samme, som at tilbyde hende mad direkte i hånden, men det er bedre end ikke at blive tilbudt mad at gumle på selv :) Og så kan det være praktisk i situationer, hvor du ikke lige kan have øjnene på hende hele tiden...
Med hensyn til søvn, så lyder det rigtig fint med 3 lure dagligt - og selvom hun kun sover 30 minutter af gangen, så er det vigtigt, at du tilbyder hende disse afbræk i ...
... løbet af dagen. Det er bedre, at hun får 3 små hvil end at hun slet ikke får sovet. Og nogle gange vil hun måske så af sig selv sove en lidt længere lur, og så skal hun naturligvis have lov til dette.
Det er rigtig godt, hvis du kan forsøge at holde nogenlunde fast i dagsrytmen - jo mere ens jeres dage kan være, jo mere vil hendes indre ur tilpasse sig - og jo mere vil hun naturligt føle sig sulten og parat til at spise, når det er spisetid - og også føle sig træt og parat til at sove, når det er sovetid :)
Mit forslag til en dagsplan til en pige på 7 måneder ser således ud:
Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.
Puttes til formiddagslur - og skal nu lærer at sove uden at få flaske først. Mellemmåltidet erstatter således flasken her
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, kartoffelbåd i hånden eller andre rester fra aftensmaden. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 15-16: Frisk blød frugt i hånden og tilbydes så flerkornsgrød med frugtmos eller frisk revet frugt som topping, Vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover dagens 3. lur - og skal ikke tilbydes flaske først - mellemmåltidet erstatter også her flasken
Aften 18: Mere og mere familiemad, mere smag og mere bid - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris.. Mad i hånden at gumle på selv, Vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20
Sen aften 23-24: Drømmeflaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor hun så får en lille flaske og igen sover lidt videre.
Hvis hun har væske i mellemøret, så skal I være ekstra opmærksomme, når I tilbyder hende flaske - især om natten. Det er vigtigt, at hun ikke ligger fladt ned, når hun drikker sine flasker, fordi det kan give tilbageløb af mælk til det eustakiske rør i øret og dermed medvirke til mellemørebetændelse. Det er derfor vigtigt, at I elevere hendes hovedgærde lidt, hvis hun ligger og får flaske, så hun ikke ligger fladt. Samtidig kan det at ligge lidt eleveret med hovedet også gøre, at hendes tryk i ørerne bliver mindre og at hun derfor ikke får så ondt i ørerne, når hun sover - hvis I mistænker, at hun kan have det.
Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på hendes børneeksem og også har aftalt udredning i forhold til dette :)
Med hensyn til søvn, når hun skal passes til sommer, så er det en stor fordel, at hun får flaske, for det gør det naturligt lettere for andre at passe hende. Og i 8-9 måneders alderen vil det ofte være passende med 3 flasker i døgnet - og jeg anbefaler at de ligger før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at det er flasken tidlig morgen, som trappes ud her og den der skal passe jeres datter kan så give hende flaske, før hun skal sove til middag.
Det vil naturligt stadig være nødvendigt med 3 lure dagligt, hvis hun sover så korte lure, og det skal der naturligvis være plads til i hverdagen. Der er dog igen der siger, at det ikke kan ændre sig - man ser nogle gange, at når børn starter i pasningsordning, så ændrer de rytme. Og det kan sagtens være, at jeres datter reagerer på alt det nye med at have behov for at sove lidt mere om dagen.. I er nødt til at se, hvad tiden bringer og tage en ting af gangen. Den rytme jeg har skitseret burde fint kunne passe ind i den hverdag som hun vil forventes at skulle have i dagpleje eller vuggestue :)
Jeg håber, at I kan bruge ovenstående lidt videre - og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.