Annonce

Annonce

Svar: Afvænning af natble


4. april 2018

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Trine

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er helt naturligt, at børn bliver renlige om dagen, før de bliver det om natten. Det er sådan, at man om natten producerer et hormon, der hedder det antidiuretiske hormon - og det er netop dette hormon som gør, at vi er i stand til at holde os om natten.

Børn er forskellige, og det er derfor forskelligt, hvornår børn begynder at danne dette hormon, nogle børn gør det i 3-4 års alderen, andre først i 6-7 års alderen - og det lyder som om, at jeres dreng ikke danner det endnu. Derfor er det ikke noget I kan træne eller arbejde med, før han er fysiologisk parat - og det er ikke noget, han selv kan styre. Derfor er det også rigtig synd, hvis han bliver ked af det og føler sig forkert, fordi han tror, at han ikke skal bruge ble om natten mere - for det gør de fleste 4 årige børn faktisk :)

Du har naturligvis ret i, at når han sover 12 timer om natten og sover dybt og rigtig godt, så mærker han naturligt ikke, at han tisser - og det er som sagt helt okay. Hvis han nogle gange begynder at have en opvågning sen ...


Annonce

... aften, så kan du her godt prøve at følge ham på toilettet og hjælpe ham med at tisse af for så at se, om han efterfølgende kan sove uden at tisse og derfor begynder at vågne om morgenen med en tør ble. Men hvis han bare sover, så lad ham endelig sove og giv ham en ble på, som kan suge det der nu kommer. Han skal endelig ikke have bleen af - det er synd for ham at tisse i sengen, og det er altid en succesoplevelse, hvis man oplever at vågne med en tør ble. Og er bleen våd, så er det jo godt, at man har den på :)

Og faktisk er det netop de første tegn på, at han er ved at danne det hormon som sikrer, at han kan holde sig tør - at han begynder at vågne med en tør ble om morgenen. Så længe han ikke gør det, så skal I endelig lade ham beholde sin ble på og betrygge ham i at det er helt okay, og at han er helt normal. Alt er som det skal være :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Behandling af børn med ufrivillig natlig vandladning starter først i 6-7 års alderen, så der er altså masser af tid til, at jeres dreng kan lære at holde sig om natten :)

Jeg håber, at ovenstående giver lidt ro med på vejen - fortsat held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce