Brev:
5 måneder og urolig søvn
Hej Helen
Min dejlige søn er lige præcis 5 mdr. De første 2-3 mdr af sit liv blev han vugget i søvn og sov ca. kl 23, spiste ca. 2 gange i løbet af natten, altså ca. hver 3. time, og jeg kunne som regel få ham til at tage en morgenlur med mig i sengen, så vi stod op ca. kl 9 og var friske og veludhvilede. Sådan er det ikke længere.
De sidste 1-2 mdr har han simpelthen sovet så uroligt. Han er begyndt at falde i søvn af sig selv mellem kl 19 og 21, hvilket jeg selvfølgelig er taknemmelig for, da det naturligvis er dejligt ikke at skulle vugge en skrigende baby i søvn. Men når han er ved at falde i søvn, så basker ham simpelthen så voldsomt med hovedet fra side til side. Samtidig kører hænderne sommetider rundt oppe i hovedet på ham og slår sutten ud, så jeg sommetider er nødt til at lægge en arm tværs hen over ham, så hans arme på den måde er forhindrede i at komme op til ansigtet, og han samtidig får trygheden af en arm på brystet. Men hovedet basker stadig fra side til side. Og den her urolige indsovningsproces, før han rammer den dybe søvn, kan vare alt mellem 5 min og 1 time.
Fordi han sover så uroligt og da jeg naturligvis vågner af at han ligger og basker rundt, får jeg så usammenhængende søvn at jeg går rundt og er svimmel hele tiden. Før i tiden ammede jeg hver gang han vågnede, vist mest fordi det var nemt. Men det har jeg fået lavet om på, så han ammer kun 2, max 3 gange mellem ca. kl 22, hvor han får en nattetår, til han vågner kl lidt over 6. Således er det altså ikke antallet af amningen om natten, der er problemet længere, men hans urolige søvn. Hvad kan det skyldes? Bliver det ved? Kan jeg gøre noget for at ændre det?
Vi har prøvet at far sover ved siden af ham, og det fungerer okay - hvis far altså hører ham, når han har brug for en hånd i søvnen. Hvilket ofte ikke sker, og så vågner jeg og må vække far, og så er vi lige vidt ;-) men jeg slipper for at vågne ved at kunne “mærke” hans bevægelser, når han sover ovre hos far. Her skal det ...
... siges, at han falder i søvn i egen seng (bedside crib), og fortsætter som regel natten i sengen hos os efter han har ammet første gang.
Når han så vågner mellem kl 6 og 7, er det som regel ved at ligge og baske rundt i 15-20 min før han reelt vågner - og selv her vågner han ikke helt op, men ligger i stedet og græder, og man kan ikke få ham ud af gråden før man tager ham ud på puslebordet. Det er altså som om at han ikke rigtig vågner op, men bare ligger og græder i søvne. Det gjorde han ikke før i tiden. Der vågnede han bare stille og roligt, når han vågnede. Hvorfor “græder” han sig selv vågen? Og kan jeg gøre noget for at lave om på det og hjælpe ham til at vågne normalt?
Om dagen sover han i barnevognen, gerne et par timer ad gangen, 2-3 gange, og det er selvfølgelig dejligt. Og så skulle man jo tænke, at så kan jeg vel bare sove, når han sover. Men desværre sover han ikke et par timer i streg. Hvis jeg er heldig, og får lagt ham ud på det rigtige tidspunkt (hvilket jeg stadig ikke har gennemskuet hvornår er), sover han 45-60 min uden at vågne, men oftere sover han kun 30 min før han vågner første gang, og jeg skal ud og give ham sutten. Han kan ikke finde ind i søvnen af sig selv igen, men ligger og græder hvis man ikke ruller med barnevognen indtil han er faldet i søvn igen. Hvis man stopper for tidligt, basker han også her fra side til side med hovedet, og vågner og begynder at græde. Armene er heldigvis “fanget” nede i Voksien. På en god dag skal jeg kun ud og rulle ham 2-3 gange i løbet af en lur på et par timer, men oftere 6-7 gange. Kan jeg gøre noget for at lære ham til at kunne finde søvnen af sig selv, i stedet for at jeg skal rulle ham i søvn igen hver gang han vågner?
Så, kære Helen - er mit søvnunderskud og min svimmelhed kommet for at blive, er det bare en periode eller kan jeg hjælpe min søn til at sove bedre? Og kan jeg hjælpe ham til en mere sammenhængende søvn om dagen, så jeg måske selv kunne indhente lidt her?
Kærlig hilsen
Den svimle mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...
26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...
Viden om børn:
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre