Annonce

Annonce

Svar: Sove på eget værelse, natamning og mad


30. marts 2018

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Først - den dårlige samvittighed er du nødt til at lægge fra dig. Du er jo mor og kun et menneske, og det er helt naturligt, at du lægger din dreng til brystet, når du fornemmer, at det er det han beder om... øvelsen går nu på, at du skal øve dig i at tilbyde ham alternativer til brystet og være okay med, at han ikke længere bliver ammet hver gang han viser behov for det :)

Og du er nødt til at starte om dagen. Det er urealistisk at tro, at I kan ændre på hans vaner om aftenen og om natten, hvor I selv er trætte og slet ikke har overskuddet til det. Og det er meget lettere at indføre nye rutiner om dagen og så overføre de rutiner til aften og nat.

Og det vil være rigtig godt, hvis du kan nøjes med at amme ham 4 gange nu. Og jeg vil anbefale, at de 4 amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at du ikke længere skal amme ham om morgenen, før formiddagsluren, om eftermiddagen og midt nat.

En dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre. Og skal IKKE ammes om morgenen, før I står op.

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur (og skal ikke ammes først - mellemmåltidet og vand af kop erstatter mælken)

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Mosen kan være rester fra aftensmaden eller mos/middagsretter fra glas. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske ca kl 13.30-14

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden, vand af kop. Skal IKKE ammes om eftermiddagen :)

Powernappen springes ofte over...

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, med med mere smag, mere bid.Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter uden bryst til næste morgen tidlig...

Det er rigtig vigtigt, at du nu begynder at sige til dig selv, at han ikke har brug for alle de amninger. Han har brug for mere rigtig mad i maven, og det er vigtigt, at du holder igen med brystet, netop for at sikre lidt plads til skemaden. Det er vigtigt, at ...


Annonce

... du ikke tænker "han har ikke spist så meget, så nu ammer jeg ham lige". Det skal du ikke. Det er vigtigt, at han tilbydes mange små måltider hele dagen igennem, så hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser han nok lidt mere til det næste :)

Og heldigvis så er far jo hjemme og holder barsel, så det er vigtigt, at du lader far tage over om dagen. Det betyder at efter mellemmåltidet om formiddagen, så kan far sætte jeres dreng i barnevognen og trille ham en tur og på den måde lære ham at sove uden at få brystet først. Om eftermiddagen skal han på samme måde tilbydes et mellemmåltid og vand af kop - og ikke længere ammes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når han puttes til middagslur, og når han puttes om aftenen, så er det rigtig godt, at du stadig ammer ham, men det er her vigtigt, at du øver at fjerne brystet fra munden på ham, før han sover helt, så han ikke længere falder i søvn med brystet i munden. Det er vigtigt, at han når at registrere, hvor han puttes, så han ikke falder i søvn i din favn og derefter oplever at vågnet et andet sted - det er utrygt for ham og gør det svært for ham at komme videre i søvnen. Når du ammer ham sen aften, er det på samme måde en god idé, hvis du kan lægge ham i hans egen seng så han sover videre der - og ikke sover tæt med dig.

I kan prøve at vurdere, om I skal holde fast i at han nu puttes i egen seng på eget værelse og far så går ind til ham, hjælper ham videre i søvnen og beroliger ham - hvis far kan det og det fungerer sådan, så er det okay. Men ellers så tænker jeg faktisk, at han måske vil finde bedre ro, hvis du vælger at sove i et andet værelse og far så lægger sig sammen med jeres dreng, når du har ammet sen aften. Så far kan give ham masser af nærhed, tæt fysisk kontakt osv. som han jo plejer at få - men hvor far af gode grunde ikke kan amme, så den løsning er udelukket. Og på den måde kan jeres dreng lære at sove uden brystet fra klokken måske er 23-05... hvor du så kan amme ham igen. Når han kan dette, så kan I flytte ham på eget værelse, du skal stadig amme ham mellem 23-24 og derefter er det så far, som går ind til ham, hjælper ham videre i søvnen med de rutiner osv. som han nu er vant til netop med far :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med projektet - og rigtig god påske til jer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce