Svar: Dagsrutiner
Kære Milos mor
Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig...
For det første, så må Milo meget gerne sove efter kl 16. Det er helt naturligt at han stadig kan have brug for en ekstra 3. lur i løbet af dagen, især fordi han jo starter dagen tidligt og står op allerede kl 06... så de dage, hvor han kun sover 2 korte lure, er det vigtigt, at du stadig tilbyder ham den 3. lur, så han får den søvn, som han viser behov for:)
Det er først, når han bliver 12 måneder og ældre, at man skal være opmærksom på at søvn der ligger efter kl 16 kan "æde" af nattesøvnen. Det er ikke en problematik, som du behøver bekymre dig om i jeres situation - så ro på her :)
Det er også helt okay, at han varierer sin søvn, så han nogle dage sover en længere formiddagslur og andre dage sover en længere middagslur. Han vil sandsynligvis flekse dette rigtig fint selv, så de dage hvor han kun sover 1 time om formiddagen, så sover han måske 2-3 timer middagslur, og de dage, hvor han sover 2-3 timer om formiddagen, så sover han en times middagslur - og det er helt okay. Den fleksiblitet må meget gerne være der. Det betyder også, at hans puttetidspunkt til middagsluren naturligvis vil kunne variere alt efter, hvor lang en formiddagslur han har taget.
Du spørger: "Burde jeg holde ham vågen, så jeg fx putter til middagslur hver dag omkring kl 14 uafhængig af længden på den første lur?". Og nej - prøv i stedet om du kan forsøge at holde fast i hans stå op tidspunkt og hans puttetidspunkt - altså starte dagen til nogenlunde samme tid hver dag og putte ham f.eks. omkring kl 20 om aftenen så ydertidspunkterne ligger nogenlunde ens, men hans søvn kan variere lidt imellem de to tidspunkter :)
Du nævner, at Milo ofte sover sin længste lur om formiddagen, og det må han som sagt gerne. Det betyder naturligvis, at han vil spise frokost lidt senere og som sagt sove en lidt senere middagslur, - og de dage, vil han måske godt kunne nøjes med to lure dagligt.
Men de dage, hvor han som sagt sover kortere lure om dagen, vil han naturligt stadig have behov for en 3. lur omkring kl 17, hvor han lyder til at være rigtig træt. Det betyder at I kan variere mellem to dagsplaner:
En dag hvor Milo sover lang formiddagslur og kort middagslur og derfor kun har brug for to lure kunne se således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre, ...
... indtil I vågner omkring kl 06 og dagen begynder.
Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Tilbydes frugtmos, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur sover her måske 2-3 time
Frokost 12.30-13: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - når han har været vågen i 2-3 timer som nu - det vil sige måske omkring kl 14-14.30 og her sover han så måske en times tid...
Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød eller fisk i mosen, suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre - og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor han så ammes igen.
-------------------------
En dag hvor Milo har brug for 3 lure kunne se således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre, indtil I vågner omkring kl 06, og dagen begynder.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Tilbydes frugtmos, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur sover her måske 1-1.5 time
Frokost 12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13-13.30... og sover her måske også 1.5 time
Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til en powernap omkring kl 17, hvor han sover 20-30 minutter
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød eller fisk i mosen, suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca. kl 20
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre - og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor han så ammes igen.
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående to forslag og se hvordan dagene kan skrues sammen så der er plads til fleksibilitet og dermed plads til, at Milo nogle dage sover tre lure, men andre dage fint kan nøjes med to...
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre