Svar: Dårlig søvn både nat og dag
Kære trætte mor
Tak for dit brev og din fine beskrivelse af jeres lille datter :)
Det er rigtig godt, at I har fået jeres datters ører tjekket igennem, men det kan godt være en god idé at få det gjort igen... væske i mellemøret kan sagtens opstå i løbet af få dage og selvom der ikke har været ørepoblemer for en måned siden, kan der altså godt være det nu, og det kan derfor være en god idé at sikre sig, at hun ikke sover så uroligt som hun gør, fordi hun har ondt i f.eks. ørerne...
Når det så er sagt, så lyder det som om, at jeres datter begynder at have behov for noget mere mad, og jeg tænker umiddelbart, at det vil være en god idé at begynde med lidt skemad. Du fortæller, at du ammer fuldt, og du fortæller også, at du forsøger at amme, før du putte hende - det er super godt, det skal du endelig blive ved med. Og når du starter op med skemad, så er det vigtigt, at du forsøger at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner sammen med vand af kop - og så fortsat ammes, før hun skal sove. På den måde skaber du plads i maven til begge dele og får sikret hende lidt ekstra mæthed.
Jeg vil anbefale dig, at du starter med skemad om dagen - til frokost. Prøv med lidt grød her, og når det fungerer og hun f.eks. spiser ½ dl. grød evt. med lidt frugtmos som topping, så introducerer du grøntsagsmos om aftenen. Start med milde grødtyper som majsgrød, risgrød, hirsegrød, boghvedegrød, quinoagrød og start med milde grøntsager som kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli...
Det at starte med skemad vil hjælpe jer til mere og mere rytme og det vil stille og roligt være med til at påvirke hendes indre ur. Det vil være med til at give hende en fornemmelse af, hvornår det er tid til at være vågen, aktiv, tid til at spise osv. Og det vil give hende en indre fornemmelse af, hvornår det så er tid til at koble fra og overgive sig til søvnen. Jeg får lidt indtryk af, at jeres datter har svært ved helt at mærke, hvornår hun skal sove og måske også har lidt tendens til at slatspise lidt ved brystet - altså spise lidt for hyppigt og derfor lidt for "overfladisk" og ikke rigtig blive helt mæt nok til efterfølgende at kunne sove et lidt længere søvnstræk - og jeg tænker derfor, at hvis I kan begynde at arbejde på en mere fast rytme, så vil dette hjælpe jer på sigt. Tiden arbejder derfor lidt for jer.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre. Får evt. lidt bryst igen, når hun vågner omkring kl 07 og dagen begynder...
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11: Tilbydes en lille smule grød. Start med lidt smagsprøver og øg så gradvist til ca ½ dl. Giv evt. lidt frugtmos som topping og giv hende lidt vand af en kop.
Ammes og puttes til middagslur - måske et sted mellem kl 12-13 afhængig af, hvor lang formiddagsluren viser sig at være
Eftermiddag 16: Ammes. Hun kan godt have behov for to amninger om eftermiddagen, så hun ammes, når hun vågner af sin middagslur og ammes igen før hun puttes til dagens 3. lur.. det er helt okay.
Puttes til dagens 3. lur. Som ofte er dagens korteste lur.
Aften ...
... 18: Tilbydes en lille smule grøntsagsmos. Dette introduceres, når hun til dagen spiser godt ½ dl. grød og det fungerer og maven følger med. Vand af kop. Indtil da ammes hun om aftenen efter behov.
Ammes og puttes til natten ca kl 20-21 - alt efter hvornår dagens 3. lur ligger og hvor lang den er.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre
Midt nat 03: Evt. ammes og sover videre
Når det er svært at putte hende om dagen, så kan du starte med at skifte hende, putte hende i voksipose og amme hende og derefter så putte hende i barnevognen og trille med hende, så du på den måde hjælper hende med at koble fra og falde i søvn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan også gøre det, at du vælger at lægge dig med hende og ammer hende i din seng. Du kan vælge at blive liggende hos hende og så være parat med brystet, hvis hun efter 20-30 minutter viser tegn på at ville vågne op, så du med brystet og din nærhed lige nu hjælper hende med at sove en lidt længere lur og du også selv får mulighed for at få lidt hvile i løbet af dagen. Nogle børn protesterer over at blive holdt i favn i denne alder, så at ligge ned at amme, kan nogle gange gøre, at de bedre kan koble fra og finde roen og overgive sig til søvnen...
Lige nu skal du ikke spekulere så meget på om hun falder i søvn ved at du triller hende eller ved at du ammer hende, men i stedet prøve at holde fokus på rytmen, genkendeligheden, at hun skal hjælpes til at sove lidt længere lure, have lidt længere vågen og aktive perioder og at rytmen skal skabes ved, at du feks. starter op med lidt skemad. Jo mere rytme og jo mere ens dagen kører, jo bedre vil nætterne ofte også fungere....
Hvis hun er svær at aflæse, så prøv at lægge mærke til klokken og brug min dagsplan som rettesnor, så hun tilbydes mad til nogenlunde faste tidspunkter og også puttes til nogenlunde faste tider - det lyder som om, at det meste af jeres dag går med at få hende til at sove og du skriver, at det nogle gange kan tage 2 timer, før hun ender med at overgive sig af udmattelse.. Prøv om de lidt faste tidspunkter måske kan hjælpe jer til at ramme det tidspunkt, hvor hun faktisk er parat til at sove, så hun ikke bliver så ked af det og ender med at forbinde det at sove med noget som ikke er rart...:)
Hvis hun har så svært ved at sove, så er det naturligt, at du forsøger at lægge hende til brystet igen og igen i håb om at hun med brystet kan finde ro... men det kan faktisk nogle gange gøre, at hun bliver frustreret over brystet og derfor afviser det, ligesom hun kan få lidt for meget af den vandholdige mælk og dermed luft og uro i maven. Så det kan faktisk ende med at virke lidt efter hensigten. Også her kan lidt mere fast rytme hjælpe jer og igen vil tiden naturligt så arbejde lidt for jer :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker og min dagsplan lidt videre. Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og mad", som guider dig igennem fra de første smagsprøver til jeres datter er igang med familiemaden. Den går fra 4-18 måneder. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave, der står ny revideret udgave på forsiden:)
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!