Svar: Ny døgnrytme - 9 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er en rigtig fin dagsrytme du skitserer, og det lyder også som om, at din datter trives som det fungerer hos jer lige nu - det er rigtig godt, man skal som udgangspunkt ikke ændre noget der fungerer :)
Du fortæller, at din datter netop er startet i vuggestue og det betyder naturligt, at hun får rigtig mange nye indtryk og oplevelser igennem dagen. Da hun stadig er en lille pige, så kan dette godt være voldsomt for hende, og det betyder, at hun nogle gange måske vil have sværere ved at sove. Det er svært at koble fra alle oplevelserne, lukke ned og overgive sig til søvnen, og det er svært at sove roligt, når hun så endelig falder i søvn. Derfor vil hendes lure nogle dage godt kunne være kortere, ligesom hun nogle dage vil have svært ved at falde i søvn. Andre gange, så vil alle de indtryk og oplevelser hun får gøre, at hun bare er rigtig træt og næsten ikke kan hænge sammen - og derfor ender med at sove mere end du måske lige umiddelbart tænker, at hun har behov for. Men det er altså helt normalt for hendes alder og det at hun nu er startet i institution, så hverdagen har ændret sig.
Hun må stadig gerne få den ekstra lur, den lille powernap om eftermiddagen eller først på aftenen - et sted mellem kl 16-17.30. Det lyder som om, at hun de fleste dage har behov for denne, og det er helt okay. Du har ingen problemer med at lægge hende i seng, og hun sover umiddelbart godt om natten - så det er rigtig fint, at du følger hendes behov og putter hende, når hun virker træt.
I takt med at hun vænner sig til hverdagen, og alt hvad der sker, i takt med at alt ikke længere er så nyt, og hun samtidig også bliver ældre, så vil hendes vågenperioder nok blive lidt længere, og hun vil være mere aktiv, begynde at kravle mere og mere rundt, rejse sig ved møblerne og stille og roligt udforske verden mere på egen hånd, både fysisk og mentalt. Det vil naturligt betyde en ændring i hendes rytme hen af vejen, og det vil sandsynligvis betyde, at hun på sigt vil kunne springe powernappen om eftermiddagen over og være vågen, når du henter hende, og til hun så skal i seng om aftenen. Men lige nu er det som sagt helt okay, at hun får den lille ekstra lur.
Det er normalt en god idé, hvis du kan forsøge at følge vuggestuens rytme i weekenden, så der ikke er alt for store udsving mellem den rytme, hun skal have i hverdagen, og det I så foretager jer derhjemme. Men lige nu skal du som sagt tage hensyn til, at hun er igang med at vænne sig til vuggestuens verden, og at hendes rytme derfor godt kan variere lidt - og du er derfor nødt til at være lidt fleksibel. Prøv dog om du kan holde nogenlunde fast i hendes spisetider i weekenden, så hun ikke får ændret både spise- og sovetider lørdag og søndag og så skal indstille sig på nye tider, når det atter bliver mandag morgen...
De ...
... fleste børn har brug for at få mælk aften og sen aften - enten amning eller flaske, indtil de er 1 år gamle. Da din datter får flaske, vil det være rigtig fint, hvis du kan tilbyde hende flaske aften og sen aften f.eks. kl 19 og 23 indtil hun er et år. Efter 1 års alderen kan du så begynde at trappe ud af den sene aftenflaske, og derefter skal hun så lære at sove uden at få mælk. Hun vil stadig have brug for mælken før putning i en periode, denne kan erstattes af et godnatmåltid osv. og så skal hun lære at sove uden at få mælk om natten. Nogle børn har dog brug for at få en lille tår vand en gang imellem, fordi de vågner om natten, men som udgangspunkt vil det være realistisk at arbejde på, at barnet efter 1 års alderen er i stand til at indtage sit behov for mad og væske i løbet af dag og aften og således begynder at kunne sove 11-12 timer uden noget... :)
Det er helt naturligt, at din datter med den alder hun har, får sig lagt i stillinger om natten, som hun ikke selv kan komme væk fra. Ligesom hun får skubbet sig helt ud i et hjørne af sengen, sparker dynen af, taber sutten osv. Her har hun brug for, at du hjælper hende med at blive lagt rigtigt igen, og du må meget gerne hjælpe hende med stillingskift og med at få dynen om sig. Men pas på med ikke at give hende sut i munden, hver gang du hjælper hende med stillingskift...
Hvis din datter falder i søvn med sut i munden, vågner op og får den i munden hver gang hun vågner, så lærer hun, at mor kommer med sutten, og hun lærer, at hun ikke kan sove uden sin sut i munden. Når hun sover dybt, så slappes alle muskler i kroppen, også kæbemuskulaturen og sutten falder ud. Så sover hun lidt videre, og så vågner hun lidt op, og flytter lidt på sig og registrerer så om alt er, som da hun faldt i søvn - og opdager at sutten mangler. Derfor vil hun så begynde at klynke, hver gang hun har tabt sin sut, og have brug for at du kommer og giver hende den i munden. Det er derfor en god idé, at du ikke giver hende sut i munden, når du hjælper hende med at blive lagt rigtigt igen, men beroliger hende med dine hænder, kærtegn eller lignende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er især 8-10 måneders alderen som er en lidt urolig periode, det hænger sammen med at din datter nu er i separationsfasen og samtidig også startet i vuggestue og dermed adskilt fra dig i dagtimerne... men der skal nok falde ro på igen. Det vigtige er, at du forsøger at holde fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt - at hun feks. falder i søvn i sin egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover. At hun får sin flasken om aftenen, men ikke falder i søvn med flasken i munden. At hun får en sut og evt. en klud, men ikke tilbydes sutten i munden flere gange om natten...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Fortsat held og lykke med hende!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.