Annonce

Annonce

Svar: Spise og søvn rutiner


1. marts 2018

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pernille

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeres dreng lyder til at trives i sin vuggestue, og det lyder som om, at de der er meget fleksible omkring, hvorvidt han puttes til en eller to lure - og det er i princippet rigtig godt. Men det lyder som om, at han ofte bliver rigtigt træt sidst på dagen og på grund af træthed faktisk næsten ikke kan overskue eftermiddagen, og slet ikke kan overskue det at spise...

Da han lyder til at spise rigtig godt i løbet af dagen, så kan det godt være okay, at han i en periode ikke spiser særlig meget derhjemme. Men fremadrettet vil det naturligvis være rigtig godt, hvis han kan begynde at holde sig lidt mere vågen og også spise lidt mere, når I kommer hjem fra vuggestuen. Der sker dog udviklingsmæssigt rigtig meget med ham i denne periode, og det er helt naturligt for hans alder, at han er rigtig træt sidst på dagen, og derfor skal I heller ikke holde ham vågen mod hans vilje.. MEN det ville jo være rigtig dejligt, hvis han ikke faldt om af træthed kl 18 og så vågner kl 03, fordi han der allerede har sovet 9 timers søvn - og måske er lidt sulten...

Jeg vil foreslå jer, at I taler med vuggestuen om så vidt muligt at tilbyde ham to lure dagligt, så han stadig får både en formiddagslur og en middagslur. Når han sover to lure dagligt, så vil han naturligt kunne blive puttet lidt senere til sin middagslur, hvilket gør, at han også står lidt senere op fra luren. Dermed bliver eftermiddagen ikke så lang for ham og han vil dermed bedre kunne overskue at få lidt mad. Det betyder, at han vil kunne gå lidt senere og lidt mere mæt i seng - og vil forhåbentlig så kunne sove en lidt mere sammenhængende nattesøvn.

Jeg er ...


Annonce

... helt med på, at han netop med den alder han har, begynder at kunne nøjes med kun en lur dagligt nogle dage - og det er også helt okay. Men det lyder for mig som om, at det vil være rigtig godt for ham og også få hans døgn til at hænge bedre sammen både i forhold til mad- og søvnrutiner, hvis han de fleste dage om ugen stadig sover to lure dagligt. Både i weekenden og i hverdagen. Og det vil være rigtig godt, hvis dagene ikke skifter alt for meget. Jo mere ens rytme han har, jo mere stabilt vil hans indre ur naturligt køre, og det er vigtigt, at hans indre ur nu ikke vænner sig til at skulle være vågen i længere tid midt nat.

Det er rigtig fint med de ca 3 timers dagssøvn, men altså meget gerne fordelt på to lure. Samlet set har han brug for ca 13-13.5 times søvn i døgnet, og det betyder, at hvis han sover ca 3 timer i løbet af dagen, så vil han have behov for 10-10.5 times nattesøvn. Falder han i søvn allerede kl 18-18.30, så vil han altså ikke kunne sove til mere end kl 04... Det er ikke et spørsmål om at han skal sove mindre om dagen, men derimod et spørgsmål om at hjælpe ham til en rytme, hvor hans dagssøvn giver ham mulighed for at blive puttet senere til natten, så han stadig får sit søvnbehov tilstrækkeligt dækket, men på tidspunkter som fungerer for både ham og jer.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil derfor være rigtig godt, hvis han kan hjælpes til en rytme med to lure dagligt - f.eks. sover en formiddagslur mellem 9-10 og sover middagslur mellem 13.30-15.30... så vil han være mere frisk om eftermiddagen, kan spise mere og samtidig komme senere i seng, og det hele vil fungere bedre for alle...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce