Annonce

Annonce

Svar: Søvn i børnehaven


15. februar 2018

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at jeres datter har en fin rytme. Hun bliver puttet til fast tid hver aften og starter dagen til samme tid hver morgen - uanset om det er hverdag eller weekend. Og hun tilbydes en middagslur til fast tid hver dag - og hjemme sover hun let et par timer, men i børnehaven bliver luren meget kort, nogle dage kun 30-40 minutter...

Jeg tænker, at du i første omgang skal prøve at tale med børnehaven om, hvorvidt hun bliver vækket af noget - er der nogle af børnene som vågner efter en kort lur, og det vågner jeres datter så af, er der nogle af børnene som græder - og det vågner hun af.. går den voksne ud af lokalet på det tidspunkt, og det vækker hende, eller sidder der en voksen hos børnene hele tiden... kan der evt. sidde en voksen tæt ved hende, som med det samme kan berolige og hjælpe hende videre i søvnen, når hun efter 30-40 minutter viser tegn på at ville vågne... Prøv at finde ud af, hvad der sker, når hun vågner og se om børnehaven kan ændre noget her, så hun får mulighed for at sove lidt længere i børnehaven.

Jeg synes ikke umiddelbart, at du skal putte hende allerede kl 19. Hun er ikke parat til at sove før klokken er 20.30, og hun bruger ofte allerede nu en time i sengen om aftenen, før hun falder i søvn. Hvis du begynder at putte hende tidligere, så sover hun ganske givet ikke tidligere, men det kan have modsatte effekt, så hun begynder at være mere og mere vågen og få sværere og sværere ved at sove. Ingen kan sove på kommando - det kan du ikke og det kan vores børn ikke. Det svarer til, at du går halvanden time tidligere i seng end du plejer, fordi du skal tidligt op - og her vil du sandsynligvis heller ikke kunne sove, men vil blive frustreret, ligge og vende og dreje dig osv. og vil sandsynligvis til sidst rejse dig og stige ud af sengen.. Hvis du skal bruge 1-1.5 time på at falde i søvn, så ville du blive temmelig frustreret, og det bliver jeres datter naturligvis også.

Jeg er derfor ikke tilhænger af at du forlænger din datters nattesøvn ved at putte hende allerede kl 19. Faktisk er jeg mere tilhænger af, at du ikke putter hende før klokken er 20.15 til 20.30, hvis hun ikke ...


Annonce

... sover før det tidspunkt. På den måde lærer du hende, at det at komme i seng er forbundet med et ritual, der varer ca 15 minutter, og hvor I f.eks. kan tale lidt om dagen, læse en godnathistorie eller lignende. Og samtidig skal hun så stadig op til samme tid om morgenen. Og så må hun et eller andet sted have lov til at regulere sin dagssøvn, som hun har behov for. Det er vigtigt, at hun stadig tilbydes en middagslur, og kan hun sove et par timer, så skal hun naturligivs have lov til det, og det er også meget vigtigt at skabe rammerne for, at det kan lade sig gøre - men hvis hun nogle dage sover kortere lure, så må du gå ud fra, at det er sådan behovet er lige nu.

Vi kan naturligvis sagtens blive enige om, at 10 timers nattesøvn og 30-40 minutter dagssøvn er for lidt til en pige på godt 2.5 år. Det ville være rigtig godt, hvis hun også i børnehaven kunne sove et par timer til middag. Og hvis det fremadrettet viser sig, at hun ikke kan sove mere om dagen, så må du gerne forsøge at forlænge hendes nattesøvn. Men ikke ved at komme hende i seng kl 19, derimod ved gradvist at rykke hendes puttetidspunkt frem. Det vil sige, at du i en periode ikke skal putte hende før kl 20.30, fordi hun normalt først sover der og så skal du i løbet af de næste 5-6 uger gradvist rykke tidspunktet frem med ca 15 minutter. Det vil sige, at hun så puttes 20.15, 20.00, 19.45, 19.30.. hele tiden med samme genkendelige ritual, så hun ved hvad der foregår og er forberedt på at nu er det sovetid, men hvor hun ikke vænnes til at ligge og blive frustreret i sengen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lige nu tænker jeg dog, at du skal bibeholde hendes søvn fra 20.30-06.30 og tilbyde hende en daglig middagslur. Tale med børnehaven om, hvorvidt de kan gøre noget for at forlænge hendes dagssøvn, men ellers så lade hende flekse sit behov. Det er naturligt en ny stor verden at starte i børnehave, og selvom hun går i integreret institution og derfor kender huset, så er der bare en masse nyt at forholde sig til på den nye stue, i den nye afdeling. Og det reagerer hun naturligt på - f.eks. ved at have svært ved at sove til middag. Giv hende derfor også lidt tid, og se hvad der sker :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce