Annonce

Annonce

Svar: Mad og leg - 17 mdr.


15. februar 2018

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære K

Tak for dit brev :)

Øv at drænene er faldet ud... men godt at I har fået en ny tid...

Det er helt okay, at jeres datter ikke går selv endnu. Hun har, som du skriver, haft problemer med sin ryg, sine fødder og også sin balance på grund af ørerne - og hun er rigtig godt igang. Der sker en udvikling hele tiden, og det er netop det vigtigste.

Det at lære at gå har forskellige faser (jf. mit første brev til dig) og det lyder faktisk som om, at jeres datter er i fase 3 og måske ved at komme gradvist over i fase 4. Hun har brug for jeres hånd, når hun bevæger sig rundt, og brug for at kunne få fat i et møbel eller lignende, så hun føler sig helt tryg. Og I kan netop hjælpe hende ved at stille møbler eller jer selv i nærheden, så hun stille og roligt begynder at kunne slippe jeres hånd eller et møbel, for så at tage fat igen og turde gå lidt igen. Så hun i løbet af nogle uger begynder gradvist at få modet til at forsøge lidt mere selv. Ud over at hun skal være motorisk parat, så skal hun også over den lille hurdle "at turde".. og det skal nok komme :)

I skal naturligvis blive ved med at lave den balanceøvelser, som I har fået udleveret. Det vil også være rigtig godt at danse med hende til musik, hvor I svinger hende, hopper med hende, lader hende "flyve mellem jer", drejer hende rundt, vender hende på hovedet... Jo mere i bevægelse hun kan være, jo bedre er det - men naturligvis på en måde, så hun synes det er sjovt :)

Sanglege vil være rigtig godt - altså lege, hvor I synger og samtidig bevæger kroppen. Det vil også hjælpe hendes sprog på vej, at I synger sange med fagter og hvor I bruger kroppen.

Har I en gynge eller mulighed for at sætte en gynge op - f.eks. i haven? Vejret bliver gradvist bedre nu og selvom det stadig er koldt udenfor, så kan en gyngetur i haven være rigtig sjov. Det skal være i babygynge, altså den type, hvor hun sidder i et sæde og gynger frem og tilbage...

Udeleg er godt. Det kan være at lade hende lege med en vandkande og gå rundt og vande blomster, komme blade og småsten i en spand, vælte en træstub og kikke på de små insekter der kryber rundt, grave i en sandkasse... bliver det snevejr skal det naturligvis også udnyttes :)

Kravler hun? Det vil være en god idé, hvis I hjælper hende med at kravle op og ned af trapper - kravle baglæns ned. Hun må også gerne skubbe tunge ting foran sig - f.eks. sin høje stol eller hun kan gå med støtte af en gåvogn...

I kan med fordel bage sammen. Det vil være en ny oplevelse for hende at sidde med dej i hånden, ...


Annonce

... prøve at forme det til boller og også se på, hvad du gør - og så vil hun måske synes at en nybagt bolle smager meget godt....

Hun vil sandsynligvis interessere sig for at bygge og vælte - det kan være et tårn i bygger af klodser og hvor du lader hende slå til det og vælte det med en brag. Det kan også være puttekasser eller træpuslespil, hvor brikkerne skal vende på en bestemt måde for at passe ned i pladen.

Bøger er gode i denne alder. Du kan læse højt og vise hende billeder og I kan på den måde også udvide hendes ordforråd og hjælpe hende til at høre, hvordan ord udtales.

Pas på ikke at sige "kan du sige...?" for meget, for det kan let opfattes som et pres og kan være svært for hende. Prøv i stedet at sætte ord på ting i hverdagen og prøv at sige de ord rigtigt, som I fornemmer, at hun forsøger at sige. Så når hun f.eks. siger "mmmamamammm", så vis hende at I forstår det og gentag så f.eks. "mmm ja dejlig mad" eller "mam mam, det er mad" eller "er du sulten, nu får du mad" eller lignende. Så hun hører ordet mad på flere måder, flere gange. Forsøger hun f.eks. at sige mælk men siger "mæ" så gentag ordet "ja det er mælk", så hun igen føler sig forstået, men også hører, hvordan ordet skal udtales rigtigt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I fortæller, at hun snakker rigtig meget og det er super godt. Det skal i endelig holde fast i og motivere hende til at blive ved med. Og når hun i hverdagen forsøger at sige flere nye ord ord, så bruge dem. Siger hun f.eks. "go" i stedet for sko - så gentag "ja det er dine sko".

Med hensyn til mad, så er det helt naturligt, at hun i denne alder bliver lidt mere selektiv og kan vælge visse fødevarer fra. Du nævner, at hun ikke er glad for tør mad, og hun må meget gerne få sovs af forskellige slags med den alder hun har, ligesom hun også gerne må få lidt dressing eller forskellig dyppelse eller måske lidt remulade på sin fiskefrikadelle osv., hvis det kan få hende til at spise lidt mere...

Gryderetter med kartoffelmos og ris kan være et hit. Det kan være retter som kartoffelmos og millionbøf, bøf stroganoff, boller i karry, svensk pølseret eller lignende. Du kan også lave tomatsovs, bearnaise, hollandaise, mild karrysovs - eller nogle gange blot lave lidt smørsovs, som du kan give hende på grøntsager (kogt eller bagt i ovnen) eller på ris eller pasta. Da hun er glad for lasagne, kan du også lave forskellige former for lasagne - f.eks. lakselasagne med spinat eller grøntsagslasagne.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce