Svar: Nedskæring af amninger
Kære Hanne
Tak for dit brev :)
Det lyder rigtig dejligt, at du har besluttet dig for at blive dagplejer - det lyder dejligt, at du således kan have din datter hjemme et par måneder mere, og det skal nok komme til at fungere fint :)
Lige nu vil din datter have brug for ca 6 amninger i døgnet, men når hun bliver 7 måneder, vil det være rigtig fint, hvis du kan skære ned til 4 amninger i døgnet, og det vil netop være rigtig godt, hvis hun her ikke længere ammes før sin formiddagslur eller om eftermiddagen, men i stedet tilbydes et mellemmåltid :) Det er således rigtig fint, at du begynder at fornemme, at hun selv er begyndt at sige lidt fra overfor amningerne, når hun har fået skemad, og det vil naturligt hjælpe jer lidt videre i nedtrapningen.
Jeg anbefaler, at de 4 amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Når amningerne ligger sådan, er de godt fordelt over døgnet, de sikrer plads til mere fast mad i maven, samtidig med at de sikrer hendes mælkebehov - og så vænnes hun til ikke at behøve mælk om natten, men kan sove igennem uden - det vil sige at kunne sove måske 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05...
Mit forslag til en dagsplan til en pige på 7 måneder ser derfor således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, suppleres med lidt frugtmos, vand af kop.
Puttes til formiddagslur - og skal ikke ammes her
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden at gumle på. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - måske ca. kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er..
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Powernapper - eller den springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen osv. i hånden, som hun selv kan sidde og gumle på. vand af kop.
Ammes og puttes til natte ca 19.30-20 - tidspunktet kan dog variere efter hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen
Sen aften 23.30: Ammes rigtig godt og sover herefter igennem til næste morgen tidligt, hvor hun atter ammes og sover lidt ...
... videre.
Som du kan se, så indgår der rigtig mange små måltider hele dagen igennem, og det er vigtigt at du finder balancen mellem at tilbyde din datter skemad i en mængde, som både gør hende mæt, men som også stadig levner plads til mælken. Det vil også være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun får skemad og vand af kop, mad i hånden osv. når hun vågner og så tilbydes henholdsvis mellemmåltid eller amning, før hun så skal sove (afhængigt af tidspunkt på dagen jf. dagsplanen). På den måde sikrer du hende bedst mulig plads i maven til begge dele.
Det er således ikke meningen, at hun skal spise så stor en portion grød, at hun ikke har plads til mælk i maven - før formiddagslur og om eftermiddagen skal hun tilbydes mellemmåltid i stedet for brystet, men før middagsluren skal hun stadig ammes - og det samme om aftenen - efter aftensmaden skal hun også stadig ammes:) Og hun skal ikke på noget tidspunkt gå uden at få hverken mælk, vand eller skemad i 3 timer, med mindre det er fordi hu sover... jf. planen:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er rigtig fint, at du tilbyder din datter mad i hånden og starter hvert måltid med dette, og så følger efter med lidt på en ske. Du må meget gerne begynde at variere hende indtag mere nu, så hun får mange forskellige grøntsager, kød, fisk, ris osv. Maden skal smage af mere, og gradvist få mere og mere bid - udgangspunktet kan være din mad og en gang imellem kan du også købe middagsretter til hende på glas, som passer til hendes alder - netop for at gøre det let og praktisk i hverdagen og også sikre hende variation og dermed større interesse :)
Det vil som sagt være rigtig godt, at du bibeholder amning, før hun puttes til middag, og det eller de andre børn, som du skal passe kan evt. blive puttet først, hvorefter du så kan sætte dig og amme din datter og putte hende. På den måde kan det godt lade sig gøre at passe flere børn, selvom du stadig skal amme din datter midt på dagen :)
Jeg håber, at du kan bruge mine tanker og dagsplanen lidt videre, og jeg vil også anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du også dagsplaner - helt op til 18 måneder, hvilket kan hjælpe dig i forhold til de andre børn, som du skal passe, og hvordan jeres dag kan skrues bedst muligt sammen :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave - retningslinjer fra 2015 og genoptrykt i 2017...
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Leg
For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.
Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.
I takt...
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder