Svar: 10 uger og ændret spisemønster
Kære Stine og lille Anna
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at din datter lige nu har en rytme, hvor hun spiser, når hun vågner af en lur. Her spiser hun ofte rigtig godt og får fint med mælk fra dig, og når hun så puttes efter ca. 1.5 time, så er hun naturligt ikke mere sulten og afviser derfor brystet. Og det er naturligvis helt okay, det er vigtigt, at du ikke presser hende til at spise, hvis hun ikke virker interesseret - det skal kun være et tilbud :)
Hun vil have brug for at spise ca hver 3-4 time, og det lyder som om, at hun gør det, hvis hun konsekvent spiser, når hun vågner og på den måde får hun sit behov tilstrækkeligt dækket.
I takt med at hun bliver ældre, så vil hun naturligt kunne begynde at være vågen i lidt længere tid imellem sine lure. Hun vil blive mere og mere aktiv både motorisk og mentalt og hendes vågne perioder vil derfor gradvist blive lidt længere - og på den måde vil du højst sandsynligt fremadrettet godt kunne få hende til at spise lidt hos dig, før hun puttes og på den måde få vendt rytmen lidt.
Du kan også prøve, nogle gange at lægge dig med hende og amme hende liggende i din seng, som du måske gør om natten. Det at ligge ned tæt med dig i din seng, blive tilbudt brystet og finde roen på denne måde kan nogle gange gøre, at hun så alligevel tager fat og dier lidt - og på den måde kan du også nogle gange sikre hende lidt ekstra mælk i maven før hun skal sove og ...
... dermed få vendt rytmen lidt.
Som jeg læser dit brev, så har I udfordringer om morgenen, hvor hun kan være vågen i længere tid og stadig afvise brystet. Her kan du netop forsøge at lægge dig med hende og amme hende, før du putter hende til formiddagslur, for at se om du på denne måde kan få hende til at die, og hun så ikke føler sig presset til at spise. Når du sidder med hende i favnen, så vil hun godt kunne føle sig mere presset til brystet, hvorimod hvis hun ligger ved siden af dig i din seng, så fjerner det lidt af presset på hende og giver lidt en følelse af, at hun selv styrer det... Og hun må gerne falde i søvn med brystet i munden i din seng, hvis det lige nu fungerer bedst sådan :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange kan det også være en idé at se på, hvor lang en lur hun sover. For hvis hun kun sover 1 time, så er hun måske ikke nødvendigvis så sulten lige når hun vågner og kan derfor vente lidt før du tilbyder hende brystet - og på den måde få ændret lidt på rutinen med at skulle have mad med det samme hun vågner. Modsat, sover hun nogle gange et par timer eller mere i træk, så vil hun naturligt være sulten, når hun vågner og kan ikke vente med at få brystet her. Til gengæld vil hun så måske kunne begynde at være vågen i lidt længere tid efter en længere lur, og så vil hun måske godt acceptere en lille tørstslukker, før du putter hende til næste lur...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.