Svar: Højstolens bøjle
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Ja - så er man ikke længere en baby, når man selv kan klatre op og sætte sig på sin høje stol uden bøjle... :)
Der er meget stor forskel på, hvornår børn er klar til at sidde uden bøjle. Nogle børn går tidligt og er rigtig gode til at klatre op og ned, holde balancen osv. og kan derfor sidde uden bøjle, når de blot er 13 måneder gamle, som din dreng. Andre børn får først bøjlen af, når de er 18 måneder gamle - her vil de fleste børn kunne klare sig fint uden bøjle og vil netop have stor glæde af, at man giver dem muligheden for selv at kravle op og ned...
Det har altså noget at sige, hvor motorisk aktiv og godt igang barnet er. Jo hurtigere barnet er til at gå omkring på egen hånd, jo hurtigere kan man ofte tage bøjlen af højstolen. Jo længere tid barnet er om at gå rundt, rejse sig frit på gulvet, kravle op og ned osv. på egen hånd og holde balance - jo længere tid vil der gå, før man kan tage bøjlen af. Det er altså en individuel vurdering.
Nogle børn er f.eks. også hurtige til at finde ud af at kravle op og ned af sofaen, stole, kravler op og ned af trapper osv. uden større problemer - og de vil således ofte også kunne kravle hurtigere op og ned af deres høje stol. Andre børn har sværere ved at holde balancen, falder til siden, ryger på numsen osv. og her vil det ofte være en god idé at beholde bøjlen på lidt længere tid. Der er også forskel på, hvornår børn begynder at få lidt fornemmelsen for at der er langt ned, og at de derfor skal sidde stille. Denne fornemmelse kommer hos mange børn først omkring 18 måneders alderen. Ligesom der naturligt er forskel på, hvor stille børn sidder, så det kan også spille ind på, hvornår man ...
... fjerner bøjlen fra stolen.
Jeg synes ikke, det er nogen god idé at sætte en sele på stolen i stedet for en bøjle. Jeres dreng vil ikke kunne mærke selen omkring sig på samme måde som bøjlen, og det vil give jer en falsk tryghed, fordi han hurtigt vil kunne rejse sig og falde ned af stolen og blive "hængt" i selen - hvor den faste bøjle trods alt holder ham lidt mere fast og netop signalerer, at han ikke bare kan rejse sig.
Det spiller naturligt også ind, hvilken type høj stol man har. Det er en forudsætning for at kunne kravle op på stolen selv, at der er et trinbræt, som barnet kan kravle op på, og sædet skal evt. sættes lidt ned. Det vil være godt, hvis barnet stadig kan få fodstøtte, når det sidder på sædet.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er det ofte et spørgsmål om at guide og vise ham, hvordan han skal klatre op og sætte sig ved bordet. Løfte det ene ben, vise ham, hvor han skal holde fast, når han kravler op og dermed lære ham, hvordan han gør, så han kan sætte sig parat ved spisebordet. I starten kan han støttes med en let hånd, og senere hen vil han så kunne det helt selv.
Det at kravle op og ned af sin høje stol og kunne sidde der sikkert uden at falde ned, række ud efter ting, uden at miste balancen osv. er naturligt svært - og jeg er enig med dig i, at det er tidligt at kunne det, når man kun er 13 måneder gammel. Men det er der nogen børn som kan, og det lyder som om, at jeres dreng er rigtig god til det, hvilket naturligt er super dejligt :) Hvis du synes det er mest sikkert at bibeholde bøjlen lidt endnu, så gør du naturligvis bare det. Det vil være helt okay at bibeholde bøjlen et par måneder endnu :)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder