Brev:
Kræsent barn
Kære Helen,
Jeg har en lille dreng på 1½ år, som er voldsomt kræsen og jeg har svært ved at gennemskue om der er tale om en magtkamp (jeg bestemmer selv hvad jeg spiser) eller om han reelt er kræsen. Jeg vil høre, om du kan give mig til tip til, hvordan vi håndtere det, for jeg bliver lidt nervøs for, om han får det han skal (i forhold til mineraler, vitaminer mm). Han ser sund og glad ud og virker til at trives. Han sover for det meste ok om natten med en enkelt lur om dagen og er i dagpleje, hvor han også trives (hun har dog ligeledes bemærket at han er meget kræsen).
En typisk dag ift mad:
- Morgenmad (havregrød med lidt smør, mælk og frugtmos i)
- Mellemmåltid hos dagplejemor (kan være en bolle eller noget grønt/frugt), hjemme har jeg forsøgt at variere en del, men lige nu rører han hverken frugt eller grønsager, jeg kan få brød/skorper med smør i ham, rosiner og figenstænger.
- Frokost som oftest er rugbrød med pålæg og gerne lidt gnavegrønt (her er det pt kun leverpostej, smøreost og makrel, som netop er kommet tilbage, efter han har afvist det i nogle uger – han rører stadig ikke det grønne, hverken agurk, peberfrugt, tomat, ærter eller majs)
- Mellemmåltid
- Aftensmad (vi laver ugentlige madplaner og det er så varieret som vi nu formår, uden at det bliver alt for besværligt eller dyrt (og lige pt med et nytårsforsæt om at udvide repertoiret med nye retter, der skal ligger på rygsøjlen). der er naturligvis nogle gengangere på menuen fordi vi ofte laver rigeligt, så vi har til at fryse ned. ...
...
Der er som udgangspunkt ikke noget han ikke får lov at spise (hvis det altså er egnet til småbørn) inkl. lidt sødt fra tid til anden, da jeg ikke er tilhænger af fuldstændig sukkerfrit hjem (hvilket også er svært med en femårig i huset) men sødt i moderate mængder.
Han spiser ikke frugt overhoved, selvom jeg tilbyder det, men kan dog godt lide frugtsmoothies (som jeg også søder morgengrøden med).
Han spiser stort set alt brød med smør, leverpostej, smøreost og nu atter makrel, samt fiskefrikadeller/almindelige frikadeller.
Han elsker pasta med div. sovs til (kødsovs, fløde, tomat mm).
Jeg tror det der bekymre mig mest er, at han ikke spiser grønsager eller frugt. Han plejede at elske gulerødder og grønsagerne (majs, ærter mm) var i starten noget af det første der blev spist hos dagplejemor. Han spise også frugt i starten, men nu vil han ikke en gang have banan, kun en frugt smootie fra tid til anden. Ris er også helt udelukket, selv som risengrød eller ”most/blended” med sovs, ikke en gang boller i karry.
Er det normalt at det kan udvikle sig sådan og hvad kan vi gøre? Kan det være en fase? Jeg synes ikke han skal gå sulten i seng, så hvis ikke han spiser den mad jeg byder ham, så ender jeg ofte med at lave grød eller en rugbrødsmad til ham, men jeg ved ikke, om jeg bør tage ”kampen” og i så fald, hvornår man bør gøre det? Eller om man blot skal blive ved med at byde forskellige ting velviden at det flyver på gulvet med det samme.
Bør jeg give ham en vitaminpille?
Kærlig hilsen
Stine
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
16. august 2024 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Tak for din brevkasse og tidligere svar:) Vores søn er nu...
12. august 2024 | Sovevaner | 19 mdr.
Kun far kan putte - og det tager +1 time.
Hej Helen Vi skriver til dig da vi har udfordringer med putning til nat. Vi...
17. maj 2024 | Diverse | 16 mdr.
Hej Helen Jeg har denne gang et spørgsmål, som ikke direkte vedrører mine...
7. maj 2024 | Amning | 15 mdr.
Sut/amme - sove uden bryst om natten
Hej Helen Vi har længe haft udfordringer med vores datters søvn. Hun har...
Viden om børn:
Hår - babys hårpragt
Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.
Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.
De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder