Annonce

Annonce

Svar: Vågner konsekvent kl. 5 men er ikke udhvilet


6. januar 2018

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Julie

Tak for dit brev :)

Det er rigtig fint, at du er opmærksom på, at jeres datter ikke vågner, fordi hun er vant til at spise morgenmad tidligt og derfor vågner af sult. Det er derfor super, at I holder fast i morgenmad kl 07, ligesom I meget gerne må holde fast i godnatgrøden.

Derudover skal du naturligvis se på, hvornår hun sover om aftenen og hvor lang en middagslur hun tager. Hele dagens rytme vil naturligt spille ind på hvordan natten forløber. Du skal regne med, at hun nok har brug for godt 13 timers søvn i døgnet, og hvis hun f.eks. sover 3 timer til middag, så betyder det, at hun skal have ca. 10 timers nattesøvn f.eks. fra kl 20 til 06 - puttes hun allerede kl 19, vil det derfor være naturligt, at hun vågner kl 05...

Dertil kommer, at det også spiller ind, hvornår på dagen hun sover sin middagslur. Hvis hun starter dagen meget tidligt, så er hun naturligt også tidligt træt og kan derfor sove sin middagslur så tidligt, at eftermiddagen hurtigt bliver for lang for hende. Det kan gøre, at hun så powernapper i bilen eller bag på cyklen på vej hjem fra vuggestue/dagpleje - og det vil så være forklaringen på, at hun vågner tidlig morgen. Derfor skal hun helst sove middagslur mellem f.eks. 12-15 og ikke senere, så hendes nattesøvn ikke forstyrres af dette og så hun stadig kan holde sig vågen om eftermiddagen uden at tage et lille power-hvil...

Derudover, så har det naturligvis også noget at sige, hvad I laver mellem kl 05-06. Det kan være en ...


Annonce

... rigtig god idé, hvis du kan forsøge at få hende til at sove videre, eller så vidt muligt få afkortet hendes vågenperiode mere og mere, så det bliver til en opvågning fremfor en vågenperiode. Netop for at få forlænget hendes nattesøvn og vist hende, at det altså er for tidligt at stå op. Og det kan her være forskelligt, hvad der vil hjælpe.

Nogle gange kan du godt holde fast i, at hun skal blive i sin seng, og at det er for tidligt at starte dagen. Det kan være en god ide med nedrullede gardiner, så der ikke er dagslys. Nogle børn har glæde af en drypfri kop med lidt vand, så de kan tage sig lidt at drikke og sove videre. Det kan nogle gange hjælpe, at du ikke reagerer på hende, for på den måde at signalere, at det er sovetid og ikke tid til at stå op, imens du naturligvis ganske kort bare kan sige "Nat-nat, sove nu" eller lignende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Andre gange kan det være bedre, at du lader hende komme ind og sove i din seng, putte sammen med dig. Når hun ser, at du ligger med lukkede øjne, det er mørkt, og hun fornemmer, at det stadig er sovetid - og hun samtidig mærker din varme osv. så vil hun måske bedre kunne sove lidt videre - og I kan så stå op kl 06 i stedet... :)

Så prøv at være opmærksom på hendes dagsrytme og om du i den kan finde en forklaring på at hun vågner. Og prøv derudover at afkorte hendes vågenperiode om natten, så hun gradvist vænnes til at sove en lille smule længere og ikke tage en ekstra morgensur mellem f.eks. 06-07... :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce