Annonce

Annonce

Svar: Bleskift


31. december 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres dreng nu. Han er rigtig godt igang med at udvikle sin selvstændighed og egen vilje - og en del af dette er at sige nej, og det gør han lige nu - han siger nej til at få en ren ble på...

Du skal være opmærksom på om du spørger ham. Har du f.eks. tendens til at spørge "skal du skiftes?", "vil du have en ren ble?" eller lignende, så har han ret til at sige nej og så er det synd for ham, hvis du mod hans vilje fanger ham og begynder at tage bleen af ham. Du skal ikke spørge ham, hvis du allerede har besluttet, at han skal have en ren ble. Så vil det være bedre, at du tager ham i hånden og siger "kom du skal lige ind og have en ren ble på", så det er tydeligt, at her er noget du bestemmer.

Du skal naturligvis anerkende ham, og at han ikke har lyst. Det er derfor vigtigt, at du sætter ord på "det er også dumt, nu legede du lige så godt" eller "du synes bare det er så irriterende", så han hører at du forstår ham. Du kan også sige "jeg skynder mig, så er det overstået lige om lidt", så han hører, at du gør, hvad du kan for, at han hurtigt kan komme til at lege videre.

For at anerkende hans lyst til selvbestemmelse, så kan du med fordel inddrage ham. Du kan f.eks. bede ham selv finde en ren ble frem, ligesom du kan bede ham selv kravle op på puslebordet - måske kan I finde en lille trappestol eller lignende, som kan bruges, så det bliver lidt sjovere for ham at skulle ligge der. Og er der kun tale om en tisseble, er det fint at han får lov til at stå op. Du kan også lade ham selv prøve at vaske ...


Annonce

... med en vaskeklud, få lidt creme på fingrene, som han kan smøre sig med, lade ham selv løfte numsen, når bleen skal under ham - eller bruge buksebleer, der skal trækkes op og ned som et par underbukser, hvilket også kan gøre at han synes det går lidt hurtigere og er lettere at acceptere :)

Han kan sige nej på mange måder:

Et bestemt nej - hvor han fast og bestemt siger "Nej! Jeg vil ikke!" Så han på den måde tydeligt markerer, at det her vil han ikke være med til, og det skal du ikke bestemme.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han kan også have et legende nej, hvor han f.eks. ved at han ved at løbe væk fra dig, kan opnå ekstra kontakt og opmærksomhed. Og det kan f.eks. godt være det han gør, når han løber fra dig, når han skal skiftes. Han synes det er rigtig dejligt, når du fanger ham og han mærker dig ekstra meget og får den ekstra opmærksomhed :)

Han kan have et afmægtigt nej - hvor hans verden bryder helt sammen for ham. Det kan komme i situationer, hvor noget er svært for ham og han føler afmagt "nej, nej, nej" som udtryk for "jeg kan ikke...".

Det er som sagt helt naturligt for hans alder og den udvikling han går igennem, at han siger nej og viser mere og mere egen vilje. Det er kun tegn på, at han udvikler sig i sund og god retning :) Det spiller naturligt også ind, at han har haft rød numse og det har gjort ondt, og det tager lidt tid for ham at finde ud af, at det ikke gør ondt mere, at det er helt okay igen. Men netop her er det også vigtigt, at du inddrager ham og anerkender hans behov for også at have lidt medbestemmelse og indflydelse :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce