Annonce

Annonce

Svar: Overgangskost - 5 mdr.


27. april 2005

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Hvepze

Hvor meget barnet skal spise og hvor hurtigt man skal gå frem er lidt en skønssag og afhænger meget af det enkelte barn. Du beskriver dog at din dreng fortsat vågner 2-4 gange om natten og derfor tænker jeg, at det vil være en god idé at du forsøge at tilbyde lidt ekstra skemad i løbet af dagen.

I princippet er det bedre med små hyppige måltider end få og store måltider og derfor synes jeg at du du skal prøve at tilbyde ½ portion skemad 2 x dagligt. Du kan bibeholde risgrøden til frokost, men derudover kan du forsøge at introducere lidt grøntsagsmos til aften.

Sålænge din dreng ikke er ældre end han er, har han fortsat behov for en stor mængde mælk og derfor er det fint at du ammer ham efter at han har fået skemad. Derudover må du gerne tilbyde lidt vand af en kop/lille bæger eller glas, så han langsomt lærer teknikken ved at drikke på denne måde.

Amningerne om natten kan du forsøge at ændre lidt på. Han vil i princippet fortsat have behov for mælk om natten, eller dvs han vil fortsat ikke kunne klare sig igennem mange timer uden mad. Det vil dog være hensigtsmæssigt at han lærer at sove flere sammenhængende timer i træk og at denne sammenhængende søvn ligger om natten.

Nu ved jeg ikke hvad tid du plejer at amme og putte ham om ...


Annonce

... aftenen, men det vil under alle omstændigheder være en god idé at du ammer ham igen, når du selv går i seng. Det kan f.eks. være kl 23. Når han så vågner igen, måske kl. 04-05, så har I begge sovet sammenhængende og han vil i takt med at han bliver ældre kunne sove lidt mere og først vågne f.eks. kl 06. Det vil være dejligt for jer alle.

Hvis han i en periode fortsat vågner om natten og har brug for mælk, så skal du ikke nægte ham dette, men I kan godt arbejde hen imod ovenstående. Man siger normalt at fra 6 mdr´s alderen har barnet ernæringsmæssigt ikke behov for amning om natten.

Om dagen skal han ammes i forbindelse med skemad (efterfølgende) og når han f.eks. skal sove.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En plan for dagen med 2 måltider skemad kunne se således ud:
Morgen: bryst
Formiddag: Evt.bryst f.eks. før lur
Frokost: grød med frugtmos og evt bryst
Eftermiddag: bryst
Aften: grøntsagsmos, evt. frugtmos til dessert og evt. bryst
Sen aften: bryst
Nat/tidlig morgen: evt. bryst

Med hensyn til afføringen, så vil dette ændre sig naturligt i takt med at han begynder at få anden mad. Nogle børn har tendens til hård mave, andre klarer det uden problemer. Det må du se an. Det fortsat at amme efter et skemåltid er også med til at holde hans mave igang.

Fortsat held og lykke med ham.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce