Svar: Grød/mos til pige på 5 måneder
Kære fortvivlede førstegangsmor
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om, at du har ramt det rette tidspunkt at starte med skemad - din datter tager rigtig fint imod og spiser gerne både grøntsagsmos og øllebrød, hun kan let spise en dl. af gangen, men du skal naturligvis være opmærksom på ikke at tilbyde hende så meget skemad, at det tager pladsen væk fra mælken.
Det kan nogle gange være en lidt svær balance at finde. For nogle børn kan naturligt spise store portioner og drikker stadig den mælk, som de har behov for, hvor andre børn har brug for, at vi holder lidt igen med den fastere føde, så de stadig får deres mælk/væskebehov tilstrækkeligt dækket. Det betyder, at det f.eks. kan være bedre at du giver hende ¾ dl. to gange dagligt, vand af kop og så efterfølgende ammer hende før hun skal sove - end at du giver hende 1-1.5 dl. grød eller mos, og hun så ikke drikker nok hos dig eller afviser brystet. Det er vigtigt, at hun tilbydes både skemad og mælk nok hele dagen igennem for ikke at skulle søge behovet ekstra dækket om natten.
Når det er sagt, så kan du dog ikke regne med, at hun fortsat vil kunne sove 7-9 timer om natten uden mælk. Netop fordi hun om dagen indtager mere fast føde og hendes væskebehov stadig er naturligt stort, så er det naturligt, hvis hun har brug for mælk sen aften og tidlig morgen. Og det vil være super flot, hvis hun med den alder hun har nu kan sove 5-6 timer uden mælk om natten. Det vil sige, at det vil være super fint, hvis hun f.eks. ammes kl 23.30 og så kan sove til 05, og ammes igen.
Med hensyn til øllebrød, så må hun gerne få dette selvom hun endnu ikke er blevet 6 måneder. Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det vil sige, at glutenholdig kost kan gives, før barnet fylder 6 måneder. Indholdet af gluten i øllebrød er ikke meget højt, men det vil stadig være rigtig godt, hvis du kan prøve at variere lidt mellem de forskellige grødtyper, så hun får variation af forskellige fødevarer, også grødtyper:)
Mit forslag til en dagsplan med to måltider skemad ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre. Får evt. en lille ekstra amning, når dagen ...
... begynder.
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Tilbydes øllebrød eller andre former for grød, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - måske omkring kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er.
Eftermiddag 16-17: Ammes og sover dagens 3. lur som ofte er en powernap
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 20 - også her kan tidspunktet variere efter hvor lang dagens 3. lur er, og hvor sent den ligger.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre
Nat - kan måske sove igennem uden mælk - de fleste børn er 6 måneder, før de kan sove uden mælk midt nat, men da jeres datter altid har sovet om natten, kan det godt tænkes, at hun vil kunne det nu - hvis du er opmærksom på at sikre hende både mad og mælk nok i maven hele dagen :)
I takt med at hun får skemad flere gange dagligt, spiser mere og mere varieret, drikker vand og mælk, så vil hendes afføringsmønster naturligt ændre sig - og det betyder, at hun sandsynligvis vil begynde at få afføring hyppigere - ligesom du allerede oplever nu. De fleste børn vil nok have afføring en gang i døgnet, når de er godt igang med skemaden, men der kan godt være variationer her. Det vigtigste er, at du oplever at afføringen kommer let og ubesværet. Din datter må ikke få hård mave og afføringen må ikke være knoldet. Det må ikke gøre ondt på hende at komme af med. Også her spiller det ind at finde balancen mellem skemad og væske/mælk :)
Med hensyn til at lave grøntsagsmos - så behøver du ikke veje kartofler og grøntsager af, men kan sagtens tage det lidt på slump. Tag udgangspunkt i de grøntsager, som I selv spiser til aften, så hun på den måde også får lidt variation her. Og tilsæt modermælkserstatning til konsistensen er passende og så en tsk. fedtstof :)
Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem måned for måned, der er opskrifter, dagsplaner og et fødevareleksikon, hvor du kan slå op, hvis I skal have noget at spise, og du er i tvivl om, hvorvidt din datter må få det og hvordan... Bogen dækker 4-18 måneder :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2017.
Rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit!
Glædelig jul og rigtig godt nytår!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!
Mor til Jens på 13 måneder