Annonce

Annonce

Svar: Putning fra amme i søvn til sove selv


22. december 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tina

Tak for dit brev :)

Jeg synes faktisk, at det lyder rigtig fint, det du fortæller. Jeres dreng har fået et fast ritual før han skal puttes, og han ammes, falder til ro og puttes i egen seng, hvor han så sover det meste af natten - og når har opvågninger, så kan du ofte hjælpe ham med beroligende hænder, kærtegn og lignende - og behøver som jeg læser dit brev ikke at amme ham, for at han kan sove videre. Det er rigtig fint, når han kun er 1 år gammel.

Det lyder også meget passende med de to lure dagligt, og I skal her naturligvis være opmærksomme på, om han skal puttes senere de aftener, hvor han måske har sovet længere dagslure, så han er parat til at sove, når han puttes. Det kan sagtens ændre sig lidt hvornår puttetidspunktet er og hvor parat han er til at blive puttet, alt efter hvordan dagen forløber :)

Det vil være en rigtig god idé, hvis du nu kan begynde at introducere ham for en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende - lade denne være en del af hans ritual, når du ammer ham om aftenen og også lade den følge med ham i vuggestue, så han altid har den. Den skal følge ham som en fast ven - være med i vuggestuen, i barnevognen, i bilen, når han puttes, når han er ked af det og skal trøstes og når han ammes før han puttes til natten. De fleste børn er mellem 12-18 måneder gamle, når de begynder at kunne bruge en klud, bamse eller lignende bevidst og stille og roligt skal denne derfor blive en substitut for mor og far, og dermed også en substitut for brystet.

Det er rigtig fint, at I tilbyder ham en godnatgrød, og det er helt okay at det er en færdiglavet grød, det vigtigste er at han får lidt ekstra at spise før han puttes, så I sikrer jer, at han ikke søger brystet, fordi han er sulten.

Og når du så sætter dig med ham og ammer ham på værelset, så skal ...


Annonce

... du prøve at putte ham før han sover helt. Han skal ikke være vågen, men skal lige nu at registrere at brystet fjernes, så han ikke længere falder i søvn med brystet i munden. Og så skal han her fortsat puttes med sin klud, bamse osv. så den følger med ham over i sengen og væk fra din favn. Det vil være rigtig godt, hvis du kan bibeholde din nynnen og også stadig nusser hans fødder osv. som han lige nu kender som noget trygt og dejligt og som er et ritual, som han falder til ro ved. Så alt omkring ham er som det plejer at være, selvom brystet fjernes lidt før han sover.

Du kan godt prøve at lirke brystet ud af munden på ham og se hvordan han reagerer. Hvis han søger det, så får han det igen, og når der så atter er ro på ham, så lirker du igen brystet ud. Imens du gør dette, så skal du sætte klud, bamse, din nynnen, beroligende ord, kærtegn osv. i stedet, så han finder ud af, at det er helt okay at finde roen med dette og ikke behøve brystet i munden også. Og gradvist så flytter du ham så fra din favn og ned i sengen og lader hele tiden dine kærtegn, klud, nynnen osv. følge med. Så det eneste han skal undvære er brystet i munden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når dette er sagt, så er det dog ikke sådan, at du skal stoppe med at amme, blot fordi han bliver et år. Man behøver ikke ændre noget der fungerer, og hvis du er glad for at amme og din dreng er rigtig glad for den amning før han skal sove, så er der intet i vejen for at du bibeholder denne så længe I begge trives med det :) Det er kun, hvis han begynder at blive uhensigtsmæssigt afhængig af brystet og altså skal ammes flere gange om natten for at kunne komme videre i søvnen, at det er et problem. Hvis det ikke er et problem, behøver du ikke ændre på de rutiner I har.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce