Svar: At sove ude i krybbe om vinteren
Hej med dig
Tak for dit brev, og du skal bestemt ikke undskylde for alle dine spørgsmål - jeg vil meget gerne svare, det er jo hele idéen med min brevkasse :)
Det er meget svært at give helt præcise retningslinjer for, hvornår det er forsvarligt at sove ude - og det er noget meget kulturelt for os i Danmark, at vi synes vores børn skal sove udenfor både sommer og vinter. Men der er naturligvis lidt forskellige retningslinjer, som man bør forsøge at følge.
Som udgangspunkt må børn ikke sove ude, når temperaturen er under 10 minusgrader. Derudover skal man sikre sig, at barnet sover et sted, hvor der er læ for blæst, regn, sne osv. Og i en institution anbefales f.eks. at børnene sover i en liggehal.
Barnevognen eller krybben som barnet sover i skal være vind- og vandtæt. Bunden bør være isoleret f.eks. med skumgummi, og barnet bør sove med hue, og bør sove i en form for sovepose, som har hætte og lukkede ærmer, så barnets hænder, fødder og hoved er beskyttet. Barnet skal være iklædt f.eks. uld som du også bruger og barnet skal puttes med en dyne, der dækker barnets krop både opadtil og til siderne.
Og så skal man naturligvis have barnet under opsyn, når det sover og jo yngre barnet er og jo koldere det er, jo mere skal man holde øje med barnet. Man skal mærke barnet i nakken for at vurdere, om barnets temperatur er passende.
Sundhedsstyrelsen har lavet en del retningslinjer for sovemiljøet i daginstitutioner og disse bør vuggestuen naturligt følge - der er mange, men nogle af dem kommer her:
I forhold til krybber, så anbefales det, at hver barn har sin egen krybbe og sin egen madras. Dyner og puder skal vaskes ved 60 grader mindst 2 gange årligt og efter behov. Madrasser skal kunne vaskes og aftørres efter behov og mindst 1 gang om måneden. Og ikke vaskbare madrasser skal renses mindst 2 gange årligt. Skummadrasser og skumhynder med jordslåede pletter skal kasseres.
Krybber skal holdes tørre og fri for skimmelsvamp, det ...
... frarådes at bruge krybber lavet af møbelplader, fordi de let angribes af frugt. Sundhedsstyrelsen anbefaler i deres bog "Hygiejne i daginstitutioner" følgende daglige rutiner: "Sengetøj og madrasser luftes og tages ind umiddelbart efter brug. Stabling af madrasser kan medføre skimmelvækst. Madrasser bør derfor opbevares under ventilerede og opvarmede forhold på en sådan måde, at de får mulighed for at tørre. Sengetøjet anbringes først igen i krybben/barnevognen, når den atter tages i brug"
Det betyder altså i forhold til dit spørgsmål - at din dreng bør puttes på en madras og med en dyne eller i en sovepose, som har været indendøre og som dermed ikke er kold. Det kan godt være at krybben står ude hele døgnet, men sengetøjet og madrassen skal indenfor og først ud, når det skal bruges.
Derudover anbefales det, at krybberne står i læ eller i en liggegal - det betyder et udvendigt rum med vægge på tre sider og åbning mod det fri. Der skal være tag på liggehallen, så man undgår solindfald, blæst, rimfald, sne og regn hvor børnene sover.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til sovedragt, så kan en fleecedragt eller sovepose i fleece godt være en mulighed. Men det er ikke sikkert, at det er varmt nok, og jeg tænker, at den nok ikke giver nogen større forskel i forhold til den ulddragt, som du/de allerede putter ham i. En mulighed er at du køber en blød flyverdragt eller dundragt til ham - du kan prøve at søge på netop "flyverdragt", "dundragt" eller "barnevognsdragt" eller måske bruger en sovepose, der er flere muligheder. Jeg vil faktisk foreslå dig, at du taler med pædagogerne i institutionen om, hvad de anbefaler - fordi behovet kan være lidt forskelligt alt efter hvor han sover, hvor varm han er osv. Generelt er det en god idé at vælge en sovedragt, som er blød og uden knapper, lynlåse og lignende ved ryggen, fordi det ikke er rart at ligge på, når man skal sove :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Og rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...
2. september 2024 | Udstyr | 7 mdr.
Kravlegård, højstol og daglig gåtur i bæresele?
Kære Helen Jeg vil gerne høre, hvad din holdning er til...
6. august 2024 | Udstyr | 5 mdr.
Kære Helen Vores datter er nu 5.5 måned gammel og efterhånden en stor pige...
Viden om børn:
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder