Svar: Skoldkopper - udbrud og appetit
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Det er helt normalt, at din dreng kan have nedsat appetit i en periode med sygdom. Selvom feberen forsvinder, så kan han godt føle sig utilpas, have kvalme, være tilstoppet i næsen, have ondt i halsen osv. uden at han rigtigt kan sætte ord på det - og dermed spise mindre. Derfor er det rigtig godt, hvis du forsøger at tilbyde ham mange små måltider i løbet af dagen og gerne noget, som du tænker han kan spise og vil sætte pris på, så han stadig får lidt indenbords :)
Måske små bidder af en hjemmebagt bolle, lidt frugtgrød med mælk eller lidt frisk frugt og bær vil glide bedst ned :)
Det er rigtigt at skoldkoppeudslæt ofte begynder i ansigtet og på brystet og derfra spreder sig ud over kroppen. Og det starter også med røde pletter, der bliver til blærer, som bliver til skorper, der til sidst falder af... Men det kan nogle gange være svært at vurdere hvorvidt barnet har skoldkopper eller ej, for nogle børn får kun ganske få blærer (kan tælles på en hånd) som måske kunne være tilfældet hos jer, hvor andre børn får i hundredevis og hvor blærerne sidder overalt...
En anden mulighed er, at din dreng måske har fået det der ...
... kaldes 3-dages-feber. Det starter med høj feber i ca. 3 dage (op mod 40 grader), herefter hæver lymfekirtlerne ofte på halsen, og når feberen er væk, så kommer der udslæt. Det begynder typiske i nakken og breder sig ud over kroppen, armene og benene. Det ses sjældent i ansigtet. Udslættet er blegrødt, plettet og der ses nogle gange små papler - det vil sige små noprede knopper. Udslættet kan nogle gange være svært at se og det varer 1-2 dage, så er det hele overstået.
3-dages-feber starter ikke med forkølelse, hoste og lignende - det starter med høj feber og når udslættet kommer, så har barnet ikke længere feber. Udslættet klør ofte heller ikke på samme måde som f.eks. skoldkopper gør.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis du er i tvivl, så er det altid en god idé at drøfte det med lægen. Børn kan få udslæt og også blærer af mange forskellige årsager,- f.eks. skoldkopper, 3-dages-feber, hånd-fod-og mundsyge (coxsackie-virus), mæslinger... Og der kan jo også blot være tale om varmeknopper som måske er opstået i forbindelse med, at han har haft feber og svedt mere f.eks. i bleområdet...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Og rigtig god bedring! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Forstoppelse
Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.
Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig