Annonce

Annonce

Svar: Axel vil ikke sove i egen seng


29. november 2017

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Axels forældre

Tak for jeres brev og dejligt at høre, at I har fulgt med på sidelinjen og har kunne bruge nogle af de råd, som jeg giver andre forældre - og velkommen til:)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med Axel lige nu, han begynder at opfatte verden større, han bevæger sig motorisk mere og mere rundt på egen hånd, og får mange ny oplevelser i løbet af dagen - og det betyder at mange børn i denne alder begynder at få lidt farefornemmelse, altså lidt fornemmelse for at verden ikke kun er sjov og ballade, men faktisk er farlig og giver modstand. Og han oplever mere og mere modstand i løbet af dagen - det kan være andre børn, som skubber, tager legetøjet fra ham, nogen børn bider i denne alder. Og han oplever modstand fra jer - at I holder fast i ham, forhindrer ham i ting, siger mere "nej!" i løbet af dagen osv.

Og alt dette gør det ekstra svært for ham at overgive sig til søvnen. Det er svært at slippe dagen og alle oplevelserne, give slip og falde i søvn, og samtidig kan det også give ekstra urolig søvn, når han så endelig sover. Og så betyder det ofte også, at han kan være lidt mere tryghedssøgende, have brug for ekstra nærhed og tæt fysisk kontakt. det bliver ekstra vigtigt for ham at mærke jer - om dagen vil han ofte have brug for lige at komme på skødet eller brug for at I bukker jer ned, giver ham en knus, hvorefter han så er parat til at prøve lidt på egen hånd igen. Om aftenen kan han have brug for at mærke jer ekstra tæt på, når han skal sove.. Og det lyder som om, at det måske er dette som spiller ind hos jer.

Da han lige nu bliver rigtigt ked af det, bare I nærmer jer hans seng - så tænker jeg at det er vigtigt, at I atter får ham gjort tryg ved at sove og dermed tryg ved egen seng igen. Men det lyder som om, at I er nødt til at gøre det i etaper. Hvis I bare putter ham i egen seng og lader ham græde sig i søvn, og holder fast i at nu er det sådan, så vil han begynde at forbinde det at sove med noget som ikke er rart og det vil ikke hjælpe jer til bedre søvnvaner fremadrettet. Derfor er I nødt til nu at indføre et ritual, som gradvist hjælper ham til at sove i ...


Annonce

... egen seng.

Jeg vil derfor foreslå jer, at I indfører en godnathistorie. Det skal være en simpel historie, med billeder og en lille tekst, så I læser viser ham billedet, skifter side, læser lidt igen, viser ham billedet, skifter side igen, læser videre og viser ham nyt billede. Det kan også være en billedbog med fotografier af jer, ham, jeres hjem, vuggestuen osv. som I så kan tale ud fra og på den måde gennemgå dagen sammen med ham, så han bedre får koblet fra. Hele idéen med at læse er at I får introduceret et ritual, som gradvist lærer ham at det er okay at ligge og lytte - og falde i søvn.

Og så kan I starte med at lade ham ligge ved siden af jer i jeres seng. Måske er I lige nu nødt til at lægge jer med ham, men stille og roligt skal I så begynde at sætte jer op, så han ligger ned og I sidder. Og herfra kan I så øge afstanden fysisk imellem jer, så han ligger i egen seng og I sidder ved siden at ham - og når han kan det, så kan I begynde at flytte hans seng til eget værelse, hvor I så stadig sidder der og læser og hvor ritualet er som det plejer at være. Det skal helst være sådan, at han bliver så glad for sin godnathistorie og det ritual, at han glad lægger sig ned i forventningen om at I læser, så det bliver hans fokus fremfor protesten over at ligge og ligge i egen seng.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så følgende skridt:
1. Lægge jer og læse historie i jeres seng og lære ham at falde i søvn med dette ritual.
2. Sætte jer og stadig læse historie, hvor han ligger, og I sidder hos ham.
3. Putte ham i egen seng, hvor I stadig sidder hos ham og læser som I plejer.
4. Flytte sengen på eget værelse, hvor I sidder hos ham og ritualet er som det plejer.

Han må også meget gerne få en puttebamse, slaskedukke, putteklud eller lignende, som han puttes med både dag og nat og som genrelt følger ham uanset om I er hjemme eller ude, kører i bilen, han er træt, ked af det osv. Det vil være rigtig godt, hvis kluden på den måde kan erstatte jer, fungere som substitut for jer og jeres nærhed. Det kan også hjælpe ham til at falde i søvn på afstand af jer.

Håber at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce