Annonce

Annonce

Svar: Mange opvågninger - 15 mdr.


23. november 2017

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære LJ

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lillebror og hvordan han trives i hverdagen - og det lyder faktisk som om, at det går rigtig godt - så dejligt!

Der er ikke noget i det, I fortæller, som virker problematisk. I har et rigtig fint ritual om aftenen, han spiser godt med aftensmad, tilbydes godnatgrød og regulerer her selv hvor meget grød han har behov for, så nogle gange tager han et par skefulde og andre gange en stor portion - det er super fint.

I putter ham uden større problemer, og han falder ofte rigtig fint i søvn. Han puttes i egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. Han puttes med en sut, men han er ikke afhængig af sutten - ej heller i løbet af natten, hvor han ofte kaster den væk, hvis I prøver at give ham den.

Han er motorisk godt igang, men har været det længe og er efterhånden god til selv at skifte stilling under søvn. Han går omkring og er aktiv, men har styr på det :) Han er i vuggestue i løbet af dagen, trives rigtig godt og er kørt fint ind. Han nyder at være der og har det umiddelbart godt - der er naturligt en masse stimuli som skal bearbejdes om natten, men ikke noget som skulle påvirke ham mere end han kan håndtere på nuværende tidspunkt, det hele er som det skal være.

Han har ikke umiddelbart problemer med ørerne, har ikke astmatisk bronkitis og vågner ikke med smerter, hoster ikke osv. som naturligt også kan give afbrudt nattesøvn...

... så hvad søren er det så....

Jeg tænker, at det et eller andet sted må handler om alder og udvikling. At han lige nu - måske fordi han er adskilt fra jer i dagtimerne - har ekstra meget brug for jeres fysiske kontakt om natten. Brug for at mærke jer, vide at I er der. Så han på den måde får tanket sit depot op, så han har noget at tære af i løbet af dagen, når I er adskilt... Og derfor hjælper det ham nogle gange med håndspålæggelse, at komme op i jeres favn, mærke jer tæt på osv. Ligesom han nogle gange har glæde af at komme ind og sove videre hos jer. For det er ikke sut, vand eller lignende han har behov for, ...


Annonce

... og han lyder ikke til på den måde at have fået en dårlig vane, det lyder som nærheden og trygheden...

Og det lyder også som om at I fornemmer dette, og det er derfor I spørger, om han kan have glæde af at sove sammen med storesøster... Det er jeg dog ikke helt sikker på, for det lyder ikke til at være tilstrækkeligt at sove i samme rum. Det lyder som om, at han har brug for den fysiske kontakt og det vil storesøster jo ikke kunne give ham. Men I kan naturligvis godt prøve og så se, hvad der sker...

Min umiddelbare tanke er dog, at I skal lade ham blive puttet på eget værelse, så han stadig forbinder sin seng med stedet, hvor han sover og holder fast i de gode rutiner I netop har omkring putning. Og jeg tænker også, at der kan være noget rigtigt i, at han måske vågner, når I går i seng og let bliver forstyrret af jeres natlige lyde, fars snorken osv. Så at putte ham på eget værelse vil være en måde at afhjælpe dette på og samtidig sikre, at han ikke vågner af jeres rumsteren. I giver ham også mulighed for at finde videre i søvnen på egen hånd, hvis han kan det - og så naturligvis gå ind til ham, hvis han tydeligt har brug for jer...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I kan også gøre det, at I putter ham i egen seng, lader ham falde i søvn der, og når han så vågner omkring midnat, søger jer og tydeligt har brug for jeres nærhed, så tager I ham ind til jer, lader ham finde roen og sove videre der - men når pladsen så bliver for trang og du synes det er svært at sove særlig godt, så bærer du ham tilbage i egen seng igen, så han sover videre i sin seng på sit værelse. Det at han puttes i egen seng om aftenen og vågner i egen seng om morgenen kan nogle gange gøre en forskel og det kan på sigt gøre det lettere for jer at få ham videre i søvnen om natten, uden at han behøver komme ind omkring jer. Som jeg læser dit brev, så har I forsøge denne metode et par gange og det fungerer godt, og det må I altså meget gerne blive ved med :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, selvom tiden måske skal arbejde lidt for jer:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce