Annonce

Annonce

Svar: Væk fra natamning - trøst og gråd om natten


8. november 2017

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Det er rigtig fint, at du skriver igen.

Det er vigtigt, at I forsøger at tage tingene lidt i etaper, når jeres datter nu skal lære at undvære brystet. Hun bliver ammet rigtig meget, og brystet er for hende en fast del af det at skulle sove, ligesom det er ro og tryghed for hende. Og derfor vil det tage lidt tid at få give hende nye vaner og rutiner.

Det første du skal gøre er at sikre hendes indtag af mad og vand om dagen, så du sikrer dig, at hun ikke behøver brystet, fordi hun er sulten. Og hun skal lære at sove uden bryst om dagen, og hun skal lære at kunne finde ro og trøst uden bryst. Og når hun kan det, så skal hun også lære det om aftenen, ligesom brystet om natten gradvist skal trappes ud.

Det er vigtigt, at du introducerer en puttebamse, putteklud eller lignende, så din datter stille og roligt lærer at finde tryghed ved dette og dermed kan trøstes uden bryst. Det er rigtig godt, hvis du starter med at give hende masser af fysisk kontakt og nærhed og gradvist vænner hende til at du er mere og mere på afstand, så I ikke behøver ligge tæt op af hinanden, men at det er okay, at du beroliger hende med dine hænder, kærtegn osv. og tilsidst måske kan gå fra hende og hun selv falder i søvn.

Det er vigtigt, når du ammer hende om aftenen, at hun ikke falder i søvn med brystet, men lige når at registere, hvor hun er og uden brystet i munden. Det vil sige, at hvis du putter hende i egen seng, så skal hun flyttes fra din favn og ned i sengen lige der, hvor hun tydeligt er træt, næsten ikke kan holde øjnene åbne og med dine hænder på sig og din varme og ro kan lulles i søvn i sengen. Hvis du ligger ned og ammer hende i din seng så skal hun slippe brystet, kikke på dig, smile til dig og trille om på siden og falde i søvn. Altså så hun hele tiden overgiver sig til søvnen uden bryst i munden.

Når hun vågner og virker søgende i løbet af natten, så skal du i første omgang overveje om det ikke vil være nok at hjælpe hende med stillingsskift, beroligende hænder og bare lade hende mærke, at du er der. Hvis hun tydeligt har brug for brystet, så må du give hende det, men det er her vigtigt, at du ammer hende kortvarigt. Hun skal ikke fyldes op med mælk, men blot få trøst og ro.

Det vil naturligt give dig afbrudt nattesøvn i en periode at få hende vænnet fra brystet om natten. Når hun vågner og søger brystet, så tager du hende ind til dig/op til dig, ammer hende kortvarigt, det vil sige at du skal lade hende die et par minutter, og herefter forsøger du så at lirke brystvorten ud af munden på hende. Til at begynde med vil hun blive irriteret og søge efter brystet igen, så giver du det til hende igen, men stille og roligt skal hun gerne nå dertil, hvor hun ...


Annonce

... accepterer, at hun ikke behøver brystet i munden og kan sove videre uden.

Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på hende, så skal du sætte putteklud, kærtegn osv. i stedet. Så hun på sigt netop kan beroliges med dette og ikke længere behøver bryst og favn :)

Hvis du ikke kan hjælpe hende fra brystet om natten, og I gerne vil have far på banen, så vil det være rigtig godt, at du sover i et andet rum, så hun ikke kan se dig, ikke kan dufte din mælk, og amning derfor er udelukket. De første ca. 3 nætter vil far sansynligvis opleve, at hun bliver meget ked af det og virker meget brystsøgende - og her er far så nødt til at holde fast i, at hun ikke skal ammes. Far kan give hende masser af nærhed, tæt fysisk kontakt, holde hænderne på hende, lægge sig med hende osv. Far kan det hele, bare ikke amme, og det er netop amningen, som hun skal lære at sove uden. Far kan evt. også tilbyde hende lidt vand, men det skal være meget lidt, for det er ikke meningen, at hun skal lære at drikke vand om natten.

Efter ca 3 nætter, så vil far sandsynligvis opleve, at hun er lettere at trøste. Det betyder ikke, at hun sover igennem og ikke vågner, men far vil sandsynligvis mærke, at hun ikke er vågen i så lang tid, at hendes grådperioder er betydeligt kortere, og at far bedre og bedre kan hjælpe hende videre i søvnen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Herefter kan far måske være den, som tager sig af hende om natten, selvom hun her igen puttes i egen seng på værelset, så hun i en periode fortsat hjælpes videre uden bryst...

Udtrapningen af brystet bør foregå ret hurtigt... Jeg foreslår, at du stopper med at amme hende om morgenen og i løbet af dagen med det samme - et par dage kan du evt. bibeholde amningen om eftermiddag, men ret hurtigt skal denne også væk. I stedet skal hun tilbydes mange små måltider hele dagen igennem - 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Det vil være rigtig fint, at du bibeholder amningen om aftenen, før hun skal puttes, og du må en overgang også meget gerne amme hende sen aften. Både for at sikre, at du ikke får en brystbetændelse, fordi du ammer så meget som du gør og derfor måske ikke helt "tåler" at trappe så hurtigt ned. Men også for at hjælpe far til lidt bedre nætter. Hvis jeres datter er ammet kl 23.30, så kan far bedre med god samvittighed holde hende fra brystet fra midnat til næste morgen tidlig, hvor dagen så kan starte med en grød. Og efter måske 3-5 nætter kan du så begynde at springe amningen før midnat over, så du "kun" ammer før hun puttes... denne amning kan du så bibeholde så længe både du og din datter trives med det.

Jeg håber, at du kan bruge denne plan lidt videre... :)

Rigtig meget held og lykke - måske skal weekenden bruges til at lave lidt nye vaner og rutiner hos jer... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce