Annonce

Annonce

Svar: Afhængig af flasken


7. november 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Julie

Tak for dit brev :)

Det er rigtig fint, at jeres datter ikke længere får mælk af flaske, og du fortæller, at hun stoppede med mælk for flere måneder siden... men på en eller anden måde, så har I lært hende, at hun skal drikke vand i stedet, så hun nu er afhængig af dette. Så hvis jeg forstår dit brev rigtigt, så har I ikke trappet flaskerne med mælk ud, men erstattet dem med vand...

Da hun har problemer med væske i mellemøret, så er det naturligt, at hun kan søge flasken ekstra. Når hun har ligget ned og sovet lidt, så gør det ondt i ørerne, og her hjælper det at få flasken og drikke af den. Det letter trykket i øret, så hun kan sove lidt mere, indtil det atter gør ondt, og hun igen så drikker af flasken... Og øreproblemer kan derfor godt gøre det sværere at stoppe med flaskerne...

Men det er vigtigt, at hun lærer at sove uden flaske - og altså også lærer at sove uden vand i flasken. Og derfor vil jeg foreslå jer, at I trapper ud af mængden af vand. Det vil sige, at I skal give hende mindre og mindre vand i flasken, så hvis hun lige nu får 180 ml, så trapper I ned til 160, 140, 120, 100 ml og på den måde skal I gradvist vænne hende til at hun ikke behøver drikke vand om natten.

Har hun ondt i ørerne, så kan det også være en god idé at tilbyde hende smertestillende i en periode, så I sikrer jer, at hun ikke søger flasken fordi hun har ondt.

Derudover skal I naturligvis være meget opmærksomme på, at hun skal indtage både væske og mad nok hele dagen igennem, så hun ikke behøver søge det om natten. Og det er også rigtig fint, at I tilbyder hende en godnatgrød før hun puttes, så hun er mæt, når hun kommer i seng :)

Hvordan puttes hun om dagen? ...


Annonce

... Har hun her et ritual, som I kan overføre til aften og nat. Hvis hun f.eks. puttes med en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende, så vil dette på sigt kunne erstatte behovet for flaske. Det kan derfor være en rigtig god idé at introducere dette nu, hvis hun ikke allerede har det.

Der er ikke nogen grund til at kæmpe med at vænne hende til sut. Det er helt fint, at hun ikke bruger sut - den skal I jo også af med på et tidspunkt, så det behøver hun ikke :) Men en bamse, klud, en aflagt t-shirt af jeres eller andet, som I tænker kan give hende tryghed, og gerne noget, som I kan se, at hun selv viser interesse for at kunne finde trøst med vil være rigtig godt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som udgangspunkt er det naturligvis bedst, hvis hun kan lære helt at undvære vand om natten, men når det er sagt, så kan det også være okay, at hun drikker lidt vand om natten, hvis det blot er en mindre mængde, og det kan fungere som tørstslukker, lette trykket i ørerne lidt og give alle ro... Jeg tænker derfor, at det måske kunne hjælpe med en drypfri kop i sengen. Så hvis hun lige nu har brug for vand om natten, så anerkender I dette - en kop kan måske indeholde max 150 ml, som så skal dække hele natten...

I kan derfor godt prøve at lære hende at drikke af en drypfri kop, og så lade hende have denne i eller ved siden af sengen, så hun selv kan tage den og drikke lidt vand, hvis og når hun vågner om natten - så I ikke behøver stå op flere gange om natten for at tilbyde hende vand. Hvis hun vågner og er tørstig, så kan hun drikke lidt af sin kop og sove videre på egen hånd. Så I lige nu arbejder på at gøre hende selvhjulpen her :)

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce