Annonce

Annonce

Svar: Konflikter - 16 måneder


3. november 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter og især i 1-3 års alderen mærker man selvstændigheden spire. Jeres datter er rigtig godt igang med at finde ud af, hvem hun selv er, hvordan verden fungerer, hvordan du reagerer på det hun gør og hvordan hun påvirker andre. Og det er en svær tid, hvor du på en gang skal vise hende masser af anerkendelse, nærhed, omsorg, tålmodighed, og samtidig også er nødt til at lære hende visse regler.

Konflikter kan ikke undgås, og jeg plejer at sige, at din datter er nødt til at være uenig med dig, for at kunne finde ud af, hvem hun selv er, hvad hun vil og står for. Hun kan ikke træffe egne valg, uden at gøre det modsatte af, hvad du vil - og derfor vil der naturligt opstå konflikter med børn i hverdagen. Det er det, du så småt mærker nu og ofte tiltager det i 2 års alderen. Her vil der naturligt opstå situationer, hvor hun kategorisk nægter, siger nej, ryster bestemt på hovedet eller hvor verden bryder sammen for hende.

Med den alder hun har lige nu, så er det super fint, at du reagerer som du gør - at du forsøger er minimere brugen af "nej" i hverdagen, at du forsøger at tilbyde hende alternativer, at du forsøger at guide og hjælpe hende, når verden bryder sammen for hende, at du prøver at aflede og få hende på andre tanker.... Hun er stadig så lille, at hun ikke kan forholde sig til forklaringer og ikke forstår, hvorfor hun f.eks. ikke må pille på emhættens knapper eller hvorfor hun ikke må have sut i munden hele dagen.

Hun vil, med den alder hun har, være naturligt udforskende og undersøgende. Hun kravler og går rundt, piller i ting, åbner, lukker, trykker, trækker osv. og når hun vil have fat i smørpakken, solbrillerne, kopper, cykellygter osv. så er det naturligvis for at finde ud af, hvad det er, og hvordan det virker. Det vil ofte være ting, som hun ser, at I bruger eller holder i hånden, og det vil hun naturligvis også gerne prøve. Derfor er det vigtigt, at I forsøger at lade hende undersøge, forklarer og sætter ord på "se det er cykellygter, de kan lyse" osv. men naturligvis ikke lader hende lege med noget, som kan være farligt for hende eller med ting, som I måske er særligt ømme for om går i stykker...

Hun undersøger også, hvordan du/I reagerer på hende og på de ting hun ...


Annonce

... gør. Der er rigtig meget læring i at undersøge og afprøve igen og igen. Og når hun mærker, at du vil noget andet, når hun mærker at verden går imod hende, når du f.eks. siger nej eller flytter hende eller forskellige ting væk, så bliver hun frustreret og fortvivlet. Og i disse situationer, så drøner der adrenalin rundt i kroppen på hende, og det virker som ild. Hvis man puster til det, så blusser det op, hvis man lader det være, så dør det stille og roligt ud. Derfor er det vigtigt, at du ikke puster til ilden, men netop viser hende, at du godt kan bevare roen, selvom hun ikke kan. Selvom hendes verden bryder sammen, så er du helt rolig og du kan sagtens rumme hendes følelser. Du kan sagtens holde ud, at hun bliver frustreret, fortvivlet, vred, ked af det...

Det er en rigtig god ide med en fast plads til sutten, og det er super fint, at I fælles lægger den i skuffen om morgenen, så hun ved at den ligger der. I løbet af dagen vil det naturligvis være okay at hun får sin sut, hvis hun er ked af det eller skal sove middagslur, men det vil være rigtig godt, hvis I kan holde fast i, at hun ikke bør rende rundt med sutten i munden hele dagen.

En sut i munden kan påvirke hendes taleudvikling og med den alder hun har nu, er det rigtig vigtigt, at hun begynder at tale mere og mere. Hvis hun i løbet af dagen tydeligt viser behov for sutten, ikke kan afledes eller på anden måde finde ro, så må I give hende den, men når hun så har sutte lidt og roen atter er faldet over hende, så prøv at få hende til at lægge den tilbage i skuffen igen. Tilbyd evt. et hyggeligt alternativ som at læse bog, spise lidt mad, putte på skødet med bamsen eller lignende, så hun synes det er okay at lægge sutten væk. Når I taler sammen, så prøv også at opfordre hende til at tage sutten ud af munden, så hun vænnes til ikke at tale med sut i munden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis hun har brug for sin sut i overgangen fra vuggestue og hjem, så er det fint, at hun får sutten der - men prøv at få hende til at lægge sutten i skuffen, når I så er hjemme, skal have lidt eftermiddagsmad eller lignende. Så hun får den ro, som sutten giver hende, når hun skifter mellem de to verdener, men så hun igen ikke har sut i munden hele tiden :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke - og fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce