Svar: Sove på mor
Kære Anna
Tak for dit brev - og dit fine og vigtige spørgsmål :)
Det er rigtig hyggeligt at have sit spædbarn liggende hos sig - det synes både mor og barn :) Men det anbefales ikke, at din datter ligger hos dig, hvis du falder i søvn. Hun må gerne være hos dig, men du bør være vågen - og det handler om at forebygge vuggedød, og Sundhedsstyrelsen skriver direkte: "Kun hvis forældrene selv er vågne og derfor kan holde øje med barnet, må spædbørn sove på maven på forældrenes bryst".
I løbet af dagen og om aftenen, hvor du selv er vågen og opmærksom, må du gerne lade din datter ligge mave mod mave hos dig. Men når du selv er træt og sover, så vil det være godt, hvis du lægger hende fra dig. Hun bør lejres på ryggen og med hovedet drejet skiftevis til højre og venstre side, så du forebygger lejringsbetinget skævhed af kraniet. Det er samtidig vigtigt, at du sikrer dig, at hun ikke har det for varmt, og at du sikrer, at hun har plads omkring sig.
Det betyder, at hun enten skal puttes i egen seng, og hvis hun sover i din seng, så skal hun ikke ligge mellem jer forældre, men skal ligge ved siden af dig og med så meget plads omkring sig, som hvis hun lå i egen seng.
Der er især tre risikofaktorer som spiller ind på vuggedød:
- At sove på maven eller siden
- At blive overophedet under søvn
- At være udsat for tobaksrøg både før og efter fødslen
Man ved at når barnet sover i egen seng, men i samme rum som forældrene, så reduceres risikoen for vuggedød ...
... betydeligt. Især de første 3 måneder er der risiko for vuggedød ved samsovning (søvn i samme seng).
Hvis du vælger at sove sammen med din datter, så er der følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
- Hun bør ikke sove mellem jer forældre, men mellem dig og hendes seng - og du skal sikre dig, at hun ikke kan falde ned imellem de to senge.
- Hun skal sove med sin egen tynde babydyne. Der må ikke være løse lagner, tæpper, stofbleer, bamser eller lignende omkring hende.
- Jeres seng skal være tilstrækkeligt bred til at hu kan være der og har plads nok omkring sig. Det vil sige min 140 cm bred og hvis I er kraftige eller overvægtige mindst 180 cm bred. Det frarådes at I sover på en briks, sovesofa, vandseng eller lignende.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Din madras skal være fast og tætliggende, og det er sikrest med en stor madras. Er I overvægtige eller kraftige, så er dette ekstra vigtigt. Der er risiko for at jeres datter kan trille ned i en fordybning i madrassen, komme i klemme mellem jer eller under en af jer.
- Større søskende, hunde, katte og lignende må ikke sove sammen med jeres datter, da de fylder og sover meget uroligt.
- Hvis I forældre er meget trætte, syge, har taget bevidsthedssløvende medicin eller har drukket alkohol, bør jeres datter aldrig sover i jeres seng.
Så.. det vil være allerbedst, hvis du kan forsøge at holde dig vågen, når du ammer hende om natten, og efter amning putte din datter tilbage i egen seng igen :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...