Svar: Underholdning under maden
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Med den alder din dreng har, så bliver han meget let afledt af andre ting og kan derfor let glemme at spise, ligesom han kan have svært ved helt at fornemme mæthed og sult. Derfor er det en rigtig god idé, hvis du kan hjælpe ham med nogenlunde faste spisetider, så du sikrer dig, at han er sulten og parat til at spise, når han sættes til bordet - det er en forudsætning for at maden havner i munden og ikke andre steder:)
Det er rigtig fint, hvis du lader ham sidde med mad selv. Det kan være større stykker, som han sidder med i hele hånden og gnaver af. Det kan også være hapsere som han skal spise med pincetgreb eller med en gaffel. Det kan være en rigtig god idé at have gang i to gafler, så du hjælper ham med at få maden på gaflen, giver ham den i hånden og han spiser selv, imens gør du den anden gaffel klar, I bytter og han spiser igen. Så du netop med gaflen anerkender hans behov for at kunne selv og ville selv, men samtidig holder gang i måltidet ved hele tiden at hjælpe ham på vej.
De fleste børn vil have lettest ved at spise med gaffel og kan ofte dette i din dreng alder, hvor en ske kræver en del mere øvelse. Samtidig så vil han med den alder han har, have en tendens til at dreje i sit håndled, når skeen føres til munden, og det betyder at maden falder af skeen. Derfor er gaflen bedre, fordi den giver ham en succesoplevelse. Du må dog naturligvis også gerne forsøge med skeen.
Det er også en god idé, at du forsøger at holde fokus på det, som skal ske, - at spise. Så du f.eks. siger "ind i munden skat, ind i munden", eller "må jeg smage din mad?", "vil du smage min mad?", "mmm mam mam smager godt" osv. i stedet for at sige nej, når han undersøger maden. Det er vigtigt, at det er mere interessant at spise end at undersøge, hvad det han gør, gør ved dig og hvis du siger nej for meget eller leger for meget ...
... med ham og med maden, så bliver det let mere spændende at lege :)
Det er også vigtigt, at du sammensætter måltidet, så det virker interessant. Det kan du gøre ved at bruge fødevarer med forskellige farver, og på en grød kan du f.eks. også variere ved at bruge forskellige typer frugtmos som topping. En grød smager forskelligt og ser meget forskelligt ud alt efter om det er æble, jordbær, abrikos eller svesker der er på som topping.
Om morgenen kan du også gøre grøden mere interessant ved at servere lidt frugt og bær ved siden af grøden. Du kan få mange forskellige former for frugt og bær, og det er noget, som mange børn ofte rigtig godt kan lide.
Hvis du synes, at det er svært at få grød i ham om morgenen, så kan du også variere med klatkager (som i princippet er stegt grød), du kan også give ham æg, pølser og lignende en gang imellem, hvis I selv spiser dette. Alt efter hvad du selv spiser om morgenen, kan du også prøve at tage udgangspunkt i din egen morgenmad, så han har en oplevelse af, at I spiser det samme :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det gør også måltidet interessant, hvis du serverer mad i forskellige former og konsistens. Til frokost og aftensmad kan det f.eks. være godt kogte pastaskruer (der findes mange forskellige former her). Det kan være stykker af frikadelle og nogle gange 1/2 frikadelle i hånden som gnavedelle. Det kan være rugbrødshapsere eller det kan være 1/4 sammenklap som han kan gnave af...
Du må også gerne bruge sovs nu, hvilket kan være med til at give hans mad mere smag, og det kan mange børn rigtig godt lide. Dyppelse af forskellige slags vil nogle børn også nyde - altså dressinger, remoulade, mayonnaise, ketchup og lignende...
Det er så vidt muligt bedst, hvis du kan gøre maden og det at spise interessant og ikke for meget legetøj og lignende ved bordet :)
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående tanker lidt videre - fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Svangerskab
Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.
Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.