Svar: Søvn - behov for færre timer eller?
Kære Iben
Tak for dit brev :)
Jeres dreng vil have stor glæde af at få lov til fortsat at sove en lur dagligt. De fleste børn har brug for en middagslur, og det afbræk som luren giver dem, til de er godt 3 år gamle, så det er for tidligt for Sebastian at springe dagssøvnen over :)
Men, det vil være en rigtig god idé, at I vækker ham om morgenen, så hans dag starter til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend. Jeg kan godt forstå, at I synes det er dejligt, hvis han derhjemme og nogle gange i weekenden kan sove til klokken er 8.30 eller 09.00, det kan I alle nyde, men det gør, at hans rytme resten af dagen rykker sig, og det gør hans indre ur forvirret. Hvis han får lov til at styre sin rytme fuldstændig selv i weekenden, så får han svært ved at finde ud af det i hverdagen, når han så igen skal møde ind i dagplejen, lege og være aktiv samtidig med de andre børn - og når det indre ur kommer ud af balance, så bliver han rigtigt svær at putte om aftenen...
Så selvom det kan være dejligt, at han vågner kl 09, springer middagsluren over og falder i søvn kl 19, så er det meget tidligt at lade ham gøre ...
... dette og det vil ofte give jer problemer, når I så rammer hverdagen... Derfor er det bedre, hvis I kan forsøge at følge samme rytme uanset om det er hverdag eller weekend.
Med den alder jeres dreng har, så vil han ofte være parat til at sove middagslur 5-6 timer efter, at han er stået op. Det betyder, at hvis han står op kl. 07, så vil han være parat til at sove middagslur, når klokken er ca. 12.30... Det er også derfor, at han ofte først er parat til at sove middagslur kl 13.30-14, hvis han først står op kl 8-8.30..

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I skal regne med, at han har brug for ca. 13 timers søvn i døgnet. Det vil ofte være fordelt rigtig fint, hvis han sover 11 timer om natten og 2 timer i løbet af dagen. Det vil sige, at hvis han står op kl 07, så skal han puttes kl 20. Og så kan han sove middagslur fra kl 12.30-14.30... sover han længere middagslur eller senere middagslur, så vil hans puttetidspunkt om aftenen naturligt rykke sig, så han måske ikke er putteklar før klokken er 21, 22 eller måske 23 alt efter hvad tid han er stået op og hvad tid han har sovet middagslur på.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre. Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Brystopereret
Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.
Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.