Svar: Baby vil lege om natten
Kære Maiken
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at det går bedre med amningen, at det er lykkes at slippe ammebrikkerne og at du kan mærke, at din dreng spiser mere roligt og får mere mælk hos dig.
For at starte med dit sidste spørgsmål omkring amning hver 2. time, så er det sådan, at nogle børn spiser meget hyppigt, hvor andre spiser færre måltider. I princippet kan alt mellem 6-12 amninger i døgnet være normalt med den alder, din dreng har. MEN, du må gerne forsøge at hjælpe ham til at spise så længe som muligt fra et bryst af gangen. Jo bedre han "tømmer" et bryst, jo mere ro får han i maven, jo længere lure vil han sove - og jo længere tid vil der gå mellem hans amninger. Det vil dog være helt normalt, at han nogle gange melder sig og dier kortvarigt, fordi han så her får den vandholdige og dermed tørstslukkende mælk, men når han så skal die igen, så er det vigtigt, at du lægger ham til samme bryst, så han spiser i bund der, før du så tilbyder modsatte side.
Du fortæller også, at han ofte sover et langt søvnstræk fra kl 19-23 og det betyder naturligvis, at han så vil spise hyppigere i løbet af dagen, fordi han på den måde bliver i stand til at kunne sove det længere om aftenen, ligesom han også vil kunne melde sig hyppigere om natten, for at blive tilstrækkeligt fyldt op igen.
Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have, hvis hans lange søvnstræk kunne ligge mellem kl 23 og 03 i stedet for om aftenen, fordi det naturligt vil give dig selv lidt sammenhængende søvn. Og jeg forstår også godt, at du lige nu synes, det er lidt hårdt, at han har en vågenperiode om natten. Du må godt prøve at tage ham op og tilbyde ham brystet om aftenen før du selv går i seng - måske omkring kl 22. Du behøver sandsynligvis ikke vække ham, men kan lægge ham til brystet og lade ham spise. Måske vil han sove videre uden problemer og måske vil han have brug for skiftning der og vågne lidt op, men så kan du stadig prøve at putte ham igen før midnat og på den måde arbejde på, ...
... at han ikke er vågen for længe midt om natten.
Det er helt naturligt, at han har afføring hver gang han ammes - især lige nu, hvor han nok får mere mælk fra dig, end han har fået tidligere. Mælken flyder lettere til ham, fordi du ikke længere bruger ammebrik, og når der kommer noget ind, så kommer der også noget ud :) Og det er kun godt, at maven fungerer :) Her arbejder tiden også for jer, i takt med at han bliver ældre, så vil der begynde at gå længere tid imellem hans afføringer, han vil optage mælken på en anden måde, og han vil derfor ikke altid behøve skiftning hver gang han ammes.
Du må gerne bruge slyngevuggen om natten, hvis du fornemmer, at du med den kan få ham hurtigere tilbage i søvnen. Det er rigtig fint, hvis du netop kan holde fast i, at han så vidt muligt ikke skal aktiveres for meget om natten, så han lærer, at om natten sover man, men det er om dagen, at I tumler, leger, pludrer osv. Du må også gerne lægge dig med ham og amme ham i din seng og på den måde lulle ham videre ind i søvnen - og så meget gerne flytte ham til egen seng, når han sover.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hans indre ur kører endnu ikke stabilt, det kommer gradvist hen af vejen i takt med, at du hjælper ham med at kende forskel på dag og nat, - og det gør du netop ved at sørge for så lidt aktivitet om natten som muligt, ikke tænde for meget lys, ikke snakke og pludre alt for meget, men sørge for stilhed og ro. Og om dagen skal du så forsøge at holde ham lidt mere igang... men når det er sagt, så skal du naturligvis heller ikke ignorere ham, hvis han er i pludrehumør, selvom klokken er 02 om natten - så ja nogle gange må du acceptere, at han gerne vil lege og pludre og ikke er træt :) Og du skal naturligvis heller ikke holde ham vågen om dagen, hvis han tydeligt er træt og har brug for at sove:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre.
Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om søvnen hos spædbørn, og hvad du kan forvente nu og i tiden frem :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.