Annonce

Annonce

Brev:

Kræsenhed og ensformig kost


12. oktober 2017

Alder:
22 mdr.

Kræsenhed og ensformig kost

Kære Helen

Først tak for hjælp og vejledning til tidligere problemstillinger. Selvom det ikke altid giver det ønskede resultat, så er det rigtig betryggende at få gode indputs, når man (jeg) selv er lidt rådvild i ny og næ.

Lidt forhistorie...
Jeg var meget kræsen som barn, og da det ikke blev tacklet helt korrekt, udviklede det sig til deciderede madtraumer, og jeg gruede altid for aftensmaden. Jeg levede utrolig usundt og ensformigt frem til jeg var en stor teenager. Så jeg har selvsagt gerne ville gøre alt, hvad jeg overhovedet selv kunne lige fra starten, når det kom til min egen datters forhold til mad.

Jeg har din bog om mad til børn, og har virkelig kunnet bruge den til meget. Min datter har været sulten fra hun kom til verden, og har altid haft meget appetit. Jeg præsenterede nærmest alle fødevarer for hende frem til hun var ca 12 mdr, netop for at forebygge kræsenhed, og hun spiste vitterligt ALT. Det havde jeg bare SÅ meget optur over! :-)

Fra den ene dag til den anden sluttede den fest (1 år gammel)... :-/
Jeg er ikke sikker på, at hun nødvendigvis ikke kan lide de forskellige ting. Min mistanke er, at det mere er den der "her er noget, som JEG kan bestemme"-agtigt. For vi kæmper i øjeblikket nærmest hele tiden med den der egen vilje osv, når det kommer til opdragelse, men det er vist et andet brev. ;-)

Men nu har det stået på i snart et år og er kun blevet værre og værre. Både hendes far og jeg prøver at ignorere alt, hvad vi kan (for har selvfølgelig hørt det der med så lidt fokus som muligt).

Morgenmad går ...


Annonce

... fint. Der veksles imellem grød og klatkager o.l. Her prøver jeg så at variere alt, hvad jeg kan i form af korntyper, gryn, nødder osv. Frugt og bær spiser hun også.

Frokost går også fint. Hun holder af sit rugbrød, og der er kun få typer pålæg hun ikke spiser. Lidt flere afvisninger herhjemme end i dagpleje dog.

Siden nytår har hun kun spist tomat og majs som det eneste grønne indslag. Afviser alt andet. Jeg har så kunnet kamuflere lidt flere grøntsager i lasagne og kødsovs f.eks.

Nu afviser hun også tomat. Faktisk er det meget nemmere nu at fortælle dig, hvad hun spiser, end hvad hun IKKE spiser, når det kommer til aftensmaden.

Jeg har jo nogle principper. Jeg kan ikke lave hendes favoritter hver dag, for det ville være alt for ensformigt, og hun skal ikke "glemme" alt det andet mad. Det er lidt frusterende, når det til hverdag kun er mig og hende, at stå og lave mad, som jeg ved, hun ikke spiser, men sådan må det være, da vi ikke kan få ovnbagte kartofler, pølser, remulade eller laks hver dag. Der bliver heller ikke lavet særkost, men da jeg ikke vil sende et sulten barn i seng, får hun grød inden puttetid. Hun er i øvrigt med til at lave aftensmad. Mit håb om at gøre hende mere interesseret.

Hun mangler absolut intet på vægtfronten (har været en lækker buttet trold siden 4 mdr) så dette er ikke min bekymring. Jeg bekymrer mig over, at hun slet ikke spiser grøntsager. Jeg bekymrer mig over, hvor ensformig hendes kost er. Og jeg bekymrer mig over, om der er andet jeg kan gøre, for at vende skuden?

Med venlig hilsen
Jannie

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


12. august 2024 | Sovevaner | 19 mdr.

Kun far kan putte - og det tager +1 time.

Hej Helen Vi skriver til dig da vi har udfordringer med putning til nat. Vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 2 mdr.

Putte senere eller vække fra lur

Kære Helen Tusind tak for dit forrige svar angående night terror. Der var...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce