Annonce

Annonce

Svar: Nattevaner


11. oktober 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kris

Tak for dit brev :) Det er et stort og bredt spørgsmål - hvordan man skaber gode søvnvaner for sit barn, men jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er som udgangspunkt vigtigt, at du lader din dreng falde i søvn der, hvor du ønsker han skal sove. Det betyder, at han skal falde i søvn i sin seng, så han forbinder sin seng med stedet hvor han sover. Hvis han falder i søvn i din favn og derefter flyttes til sin seng, så vil han om natten registrerer, at han ligger et andet sted og derfor blive utryg, vågne op og ikke kunne finde ro og sove videre, før han kommer op i din favn igen.

Det er også rigtig godt, hvis du kan undgå at give ham sutten i munden, hver gang han vågner, eller hver gang du hjælper ham med stillingskift om natten. Hvis du konsekvent giver din dreng sutten i munden, hver gang han har små opvågninger i sin søvn, så udløser du et behov hos ham om at sutten skal være i munden. Han lærer, at han ikke kan sove uden sin sut, han lærer, at hver gang han vågner, så kommer du og giver ham sutten.

Når han sover godt, så slappes alle muskler i kroppen også kæbemusklen og sutten falder ud, det er helt naturligt. Men hvis du giver ham den, hver gang han vågner, så lærer du ham, at han ikke kan sove uden, og så får han en vane med at vågne hver gang sutten tabes.. det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn.

Derfor er det vigtigt, at du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen uden sut i munden og uden at tage ham op, vugge ham, gå rundt med ham eller ...


Annonce

... lignende. Prøv i stedet om du kan berolige ham med hænder, kærtegn, beroligende ord osv. - og helst hvor han ligger, og hvor han er faldet i søvn.

Du må gerne hjælpe ham med stillingskift - med den alder han har så sker der rigtig meget med ham motorisk og han vil i søvne kunne rejse sig, bevæge sig ud i kanten af sengen, lægge sig op i kravlestilling og ligge og vugge frem og tilbage. Han vil have en stor motorisk uro og have svært ved at finde en stillling, som er rar for ham at ligge i, ligesom han naturligt får sparket dynen af i søvn. Der sker ikke noget ved, at du hjælper ham med stillingskift - at du hjælper ham med at komme om på den anden side, blive lagt ind i midten af sengen, få dynen på igen osv. I takt med at han bliver motorisk stærkere om dagen, vil han også blive det om natten og derfor vil han på sigt kunne ændre stilling selv og uden din hjælp :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han kan også, med den alder han har nu, godt lære at finde sin sut i søvne. Her skal I starte med at lære ham det om dagen, give ham sutten i hånden og lade ham selv vende den rigtigt og putte den i munden - eller lægge den på bordet, lade ham selv tage den og putte den i munden. Og når han kan det om dagen, så overfører du det til om natten. Fyld flere sutter i sengen, koble gerne sutter på en stofble, så er det lettere at finde og hjælpe ham så med at søge efter en sut, få den i hånden og selv komme den i munden.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre. Derudover kan du læse meget mere i min bog "Helens bog om børn og søvn":)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce