Annonce

Annonce

Svar: Tandbørstning ved tandfrembrud


11. oktober 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Det er især de dage, hvor tænderne bryder igennem tandkødet, at børn har ondt, og i den periode må du godt begrænse tandbørstningen lidt, og ikke arbejde for voldsomt med tandbørsten, der hvor tænderne bryder frem. Det er ofte tale om ca. 2 dage, så er tænderne brudt igennem, men din dreng kan naturligvis godt få flere tænder på samme tid eller få dem lidt forskudt...

Du skal prøve at tænke "hvordan kan jeg børste hans tænder, så det bliver okay for ham?", for tænderne skal naturligvis børstes, men det er vigtigt, at det ikke bliver en magtkamp imellem jer, og det er vigtigt, at han stadig synes om at få børstet tænder.

Det kan være nødvendigt, at du i perioder accepterer, at du måske ikke når hele munden grundigt igennem, selvom du ved, at det er vigtigt. Men fokus må være, at det er acceptabelt at børste lidt, fremfor at alle tænder skal børstes - og så skulle du gerne nå dertil, hvor du igen kan øge antallet af tænder og grundigheden, som du børster med.

Prøv at springe de steder over, hvor de ...


Annonce

... nye tænder bryder frem og prøv at ramme de tænder som allerede er oppe. Du kan også nogle gange være nødt til at fokusere på lidt forskellige områder alt efter om det er om morgenen eller om aftenen, at du børster.

Og så lyder det rigtig fint, at du også lader ham sidde og tygge på en tandbørste, så du prøver at gøre det lidt til en leg og dermed noget, som han synes er okay.

Børn i din drengs alder vil naturligt have tendens til at lukke munden sammen - som en ren refleks. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du også kan sige f.eks. "åbne munden skat" eller lignende og lade ham spejle sig i dig, så han af sig selv åbner munden op og ikke presses til det af dig.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sæt ham evt. foran et spejl, så han kan se sig selv og hvad du laver og følge lidt med i hvad der foregår :)

Vælg en tandpasta, som har et fluorindhold på mellem 1000-1500 ppm og brug kun en mængde, der svarer til hans lillefingernegl. Lad ham gerne holde tuben i hånden imens, hvis det kan aflede lidt.

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce