Svar: Tandbørstning ved tandfrembrud
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Det er især de dage, hvor tænderne bryder igennem tandkødet, at børn har ondt, og i den periode må du godt begrænse tandbørstningen lidt, og ikke arbejde for voldsomt med tandbørsten, der hvor tænderne bryder frem. Det er ofte tale om ca. 2 dage, så er tænderne brudt igennem, men din dreng kan naturligvis godt få flere tænder på samme tid eller få dem lidt forskudt...
Du skal prøve at tænke "hvordan kan jeg børste hans tænder, så det bliver okay for ham?", for tænderne skal naturligvis børstes, men det er vigtigt, at det ikke bliver en magtkamp imellem jer, og det er vigtigt, at han stadig synes om at få børstet tænder.
Det kan være nødvendigt, at du i perioder accepterer, at du måske ikke når hele munden grundigt igennem, selvom du ved, at det er vigtigt. Men fokus må være, at det er acceptabelt at børste lidt, fremfor at alle tænder skal børstes - og så skulle du gerne nå dertil, hvor du igen kan øge antallet af tænder og grundigheden, som du børster med.
Prøv at springe de steder over, hvor de ...
... nye tænder bryder frem og prøv at ramme de tænder som allerede er oppe. Du kan også nogle gange være nødt til at fokusere på lidt forskellige områder alt efter om det er om morgenen eller om aftenen, at du børster.
Og så lyder det rigtig fint, at du også lader ham sidde og tygge på en tandbørste, så du prøver at gøre det lidt til en leg og dermed noget, som han synes er okay.
Børn i din drengs alder vil naturligt have tendens til at lukke munden sammen - som en ren refleks. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du også kan sige f.eks. "åbne munden skat" eller lignende og lade ham spejle sig i dig, så han af sig selv åbner munden op og ikke presses til det af dig.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sæt ham evt. foran et spejl, så han kan se sig selv og hvad du laver og følge lidt med i hvad der foregår :)
Vælg en tandpasta, som har et fluorindhold på mellem 1000-1500 ppm og brug kun en mængde, der svarer til hans lillefingernegl. Lad ham gerne holde tuben i hånden imens, hvis det kan aflede lidt.
Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.