Svar: Mælk, skemad og sove igennem
Kære Elisabeth
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det er rigtig dejligt og også super flot, at din dreng kan sove ca. 8 timer uden mælk, og at han dermed springer et mælkemåltid over.. det oplever man nogle gange, og så længe han trives sådan, så er det super dejligt for jer begge - MEN - ofte vil det ændre sig netop i takt med, at han begynder med skemad, og skemaden fylder mere i løbet af dagen.
Indtaget af skemad vil i starten skulle komme ud over hans vanlige indtag af mælk. Det betyder, at han skal ammes lige så meget, som han plejer, og du skal sørge for at holde mængden af skemaden på et niveau, der stadig levner plads til mælken. Det er på sigt bedre, at han f.eks. spiser 3/4 dl. skemad, drikker vand af kop og så ammes, før han skal sove - end at han spiser 1.5 dl skemad, drikker vand af kop og afviser brystet eller ikke drikker mælk nok efterfølgende. Og selvom du forsøger at finde denne balance, så vil der ofte ske det, at hans indtag er mælk i løbet af dagen naturligt nedsættes lidt, netop fordi der jo er skemad i maven, og for at sikre hans væskebehov, så vil han naturligt begynde at melde sig selv sen aften og have behov for brystet der.
Nogle børn melder sig om natten, og her kan det være en god idé, hvis du sen aften tager ham op, tilbyder ham brystet og putter ham igen - han kan sandsynligvis spise mere eller mindre i søvne, så han får mælk sen aften, altså før midnat og derefter så sover igennem om natten f.eks. fra kl 23.30 til 05... Det kan forhindre at du får en opvågning kl 02, som naturligt er ekstra hårdt for jer begge :)
De fleste børn har i 6 måneders alderen brug for 5-6 amninger og i 7 måneders alderen ammes de 4 gange. I takt med at mængden af skemad gradvist øges, og han bliver bedre til at drikke vand af kop, og også spiser mere og mere rigtig mad, så skrues antallet af amninger gradvist ned. Så i 8-9 måneders alderen vil det ofte være passende med 3 amninger og i 10-12 månedersalderen ammes 2 gange dagligt.
Det kan være en god idé at amme sen aften, fordi mælken her ikke påvirker hans indtag af skemad om dagen, men stadig sikrer en vis del af hans væskebehov. Samtidig skal han i 7 måneders alderen lære at sove formiddagslur uden at få bryst først, og det bliver lettere at springe amningen formiddag og eftermiddag over i denne alder, hvis han ammes sen aften... Men, hvis du vægter meget højt, at han ikke skal ammes sen aften, og han ikke begynder at ...
... melde sig selv, som mange børn ellers gør, så kan du naturligvis godt lade ham sove - men så skal han ammes det ekstra om dagen, og du skal her være særligt opmærksom på at sikre, at han så får både skemad og mælk nok/væske nok. Det er naturligt svært for ham at dække hele hans behov for mad og væske, hvis det skal dækkes mellem kl 06-20, fremfor mellem kl 06-24.. de sidste 4 timer betyder alligvel noget i døgnet, men det må komme an på en prøve, og du må se, hvad tiden bringer. Måske kan det lade sig gøre :)
Når din dreng starter med skemad, vil det være en god idé at starte med smagsprøver om dagen, f.eks. til frokost, og først når det fungerer godt, så vil det være rigtig fint at tilbyde lidt skemad om aftenen. Som sagt skal han ammes, som han plejer, ud over dette - men det vil være rigtig godt, at du forsøger at skabe en rytme, hvor du tilbyder din dreng skemad, når han vågner, sammen med vand af kop - og så tilbyder ham brystet som en fast del af hans putteritual.
En dagsplan vil normalt se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre, får evt. en lille ekstra amning, når dagen begynder.
Formiddag 09-09.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt smagsprøver på lidt grød, og øges ganske langsomt til ca. 1/2 dl. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - måske kl ca 13, det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16: Ammes
Sover ofte en powernap her
(Aften 18: Her introduceres smagsprøver på lidt grøntsagsmos og vand af kop, når skemaden til frokost fungerer godt) Indtil da amme han om aftenen efter behov.
Ammes og puttes til natten ca. kl 20. Tidspunktet kan dog variere efter, hvorvidt han sover 2 eller 3 lure i løbet af dagen.
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre uden yderligere mælk til næste morgen tidlig. Som sagt vil han sandsynligvis begynde at melde sig selv og søge brystet på dette tidspunkt, netop i takt med at han får skemad i løbet af dagen, som naturligt også fylder i maven, og amningen er vigtig for at dække hans væskebehov.
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, og så må vi se hvad tiden bringer :)
Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner, og du kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få hvornår og hvordan. Du guides igennem de første smagsprøver til han er godt igang med familiemaden fra 4-18 måneder :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.
I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!
Mor til pige født 4 uger for tidligt