Annonce

Annonce

Svar: Grønsager og klumper


9. oktober 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder rigtig fint med 3 hovedmåltider og 1-2 mellemmåltider til jeres datter, nu hvor hun er 6 måneder gammel. Og det er helt okay, at hun som udgangspunkt spiser mest "cremet" grød og mos og endnu ikke rigtig kan finde ud af mad med mere bid.

Det vil være en rigtig god idé, at du bibeholder den cremede grød og mos og så gør det gradvist grovere. I grøntsagsmos kan du tilsætte ganske lidt kød eller fisk - måske bare en tsk. til en dl. mos, så det bare giver en lille smule struktur, som kan mærkes med tungen og fornemmes i munden, men hvor hun stadig kan synke det uden problemer og spise mosen, som hun plejer. Og i grød vil det være rigtig godt, hvis du lader hendes cremede grød være basis og så blander med en lille smule flager, så hendes grød på samme måde gradvist kan gøres lidt grovere.

Det vil være super godt, hvis du giver hende mad i hånden, som hun selv kan sidde og gumle på, opbløde med spyt, bearbejde osv. Det er med til at styrke hende mundmotorisk og gør hende opmærksom på, at det er spisetid, så hun er mere klar til skemaden, når du så følger efter med den. Det kan være bløde frugtbåde, ristede rugbrødsbjælker (som også vænner hende til smagen af rugbrød), agurk eller det kan være en kartoffel båd fra ovnen eller ovnbagte rodfrugter skåret i mundrette stænger..

Da hun lyder til at være særligt glad for det lidt søde, og gerne spiser frugtmos, så kan det være en god idé at tage udgangspunkt i de lidt sødere grøntsager. Det kan være gulerod, ærter, græskar, majs, pastinakker, selleri, majroer og lignende. ...


Annonce

... Du kan også købe "sweat potatoes" som er en særligt sød kartoffel. Hvis du bager grøntsager/rodfrugter i ovnen fremfor at koge dem, så trænger den søde smag ofte bedre frem.

Når alt dette er sagt, så er hun stadig kun 6 måneder gammel, og mange børn begynder først at kunne håndtere mad med mere bid i 7-8 måneders alderen, nogen senere, så det er også vigtigt at give hende tid :) Det er rigtig fint, at I tager udgangspunkt i jeres mad, lader hende smage mad, der smager af noget og giver hende en oplevelse af at spise med ved bordet, og at I spiser det samme. Og hvis hun kan sidde og sutte og gumle på fladbrød og lignende mad, og ved siden af så får cremet mos eller grød, så er det rigtig fint.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har også svært ved at finde ud af at bearbejde maden i munden, hvis alt kommer ind i munden med en ske. De forbinder skeen med mad, som skal synkes, og kan derfor ikke finde ud af det, hvis de med skeen pludselig får mad, som de skal tygge og bearbejde i munden. Her kan det være en løsning at give hende små bidder ind i munden med fingrene og senere med en gaffel, så hun ved at mad der serveres på denne måde kræver en anden bearbejdning i munden, og så lade mos og grød på skeen være i en konsistens som blot skal synkes...

Det vigtigste er, at hun forbinder det at spise med noget dejligt, hyggeligt og rart. Og at I tilbyder hende variation og tager udgangspunkt i jeres mad - hvilket det lyder som om, at I gør. Og så skal det med at tygge og bearbejde maden nok komme hen af vejen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce