Annonce

Annonce

Svar: Mange opvågninger om natten - 1 år


2. oktober 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christina

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge.

Du fortæller, at I giver jeres dreng flaske i stuen, og derefter putter I har på værelset. Det kan nogle gange fungere rigtig godt at gøre det på denne måde, men nogle gange så gør det putningen sværere. Det er sådan, at det at skulle sove altid er forbundet med adskillelse fra forældrene, og når I giver flaske i stuen og derefter går på værelset, så kan han få en oplevelse af, at I forlader det trygge og dejlige, og i stedet starter den forfærdelige separation. Og det kan gøre det sværere for ham at finde ro og sove i sin seng.

Derfor kan det være en god idé, hvis han får flasken på værelset, hvor han skal sove, og nogle gange kan det være en god idé at han tilbydes flasken direkte i tremmesengen, så han ikke oplever et skift fra favn og ned i sengen...

Det vil også være en rigtig god idé, at I nu introducerer en puttebamse eller putteklud, når han skal sove. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at bruge en sådan bevidst, og det kan hjælpe jeres dreng til at falde i søvn, uden at I behøver sidde hos ham og uden at I behøver holde ham i hånden. I skal bruge kluden eller bamsen i løbet af hele dagen og den skal følge ham fast. Den skal være der, når han er i vuggestue, når han puttes i sin barnevogn, når I kører i bilen, når han er ked af det, når I bare sidder og putter sammen. Den følger ham og er der altid... Så den på sigt kan erstatte jer, fungerer som substitut for jer.

Stille og roligt i løbet af de næste måneder, kan I også begynde at introducere en godnathistorie, når han puttes. Den har den fordel, at han kan ligge stille og lytte til, hvad I læser, og I kan bede ham slippe jeres hånd, fordi I skal skifte side. I har altså et formål med at slippe hånden - ellers kan I ikke bladre og læse videre - og det giver ham en anden følelsen, end fornemmelsen af, at I ikke vil holde ham i hånden. På den måde kan en godnathistorie bruges til at lære ham at sove, uden at han behøver holde i hånden hele tiden - og i stedet kan han så ligge og falde i søvn med sin bamse, eller putte-/sutteklud...:)

Og så er der det med sutten... Du nævner ganske kort, at han er glad for sin sut og får den flere gange om natten. Det lyder som om, at jeres dreng har det, som jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn. Det handler om, at han har lært, at hver gang han taber sutten om natten, ås kommer I og putter den i munden... Og den vane er I nødt til at ændre på og heldigvis har han en alder nu, hvor det fint kan lade sig gøre :)

Det vil være rigtig godt, hvis I kan begynde at finde sin sut selv om dagen. Det betyder, at I skal give ham sutten i hånden eller lægge den på bordet foran ham, når og hvis han har brug for den om dagen, og så skal han selv ...


Annonce

... vende den rigtigt og selv putte den i munden. Når han kan det om dagen, så skal han også gøre det om natten. I kan komme ekstra sutter i sengen, I kan sætte et par sutter på en klud, og så skal han lære at finde sin sut selv. I stedet for at I giver ham sutten i munden om natten, så skal I give ham den i hånden eller hjælpe ham med at søge efter den, og så skal han selv putte den i munden. Så han lærer at finde sin sut selv :) Eller måske lærer at sove videre, uden overhovedet at behøve den i munden...

Derudover så spiller hans indtag af mad naturligt også ind. I fortæller, at han er småtspisende og altid har været det, og det er okay, fordi han stadig trives, vokser, udvikler sig som han skal - men det vil være rigtig godt, hvis I kan tilbyde ham et godnatmåltid, gerne en godnatgrød, som en fast del af hans putteritual. Det kan være med til at give ham en ro i kroppen, samtidig med at det forbereder ham på, at det er sovetid. Og især hvis grøden kan ligge efter at han har fået et bad.

Det vil også være rigtig godt, hvis I kan give ham et bad om aftenen. Ikke nødvendigvis hver dag, men gerne flere gange om ugen. Badet stimulerer ham rigtig godt både motorisk og mentalt, og det giver en ro i kroppen og hjælper ham med at slappe af og gør ham parat til at sove, - især hvis det ligger ca. 1 time før han puttes og afsluttes med god frottering med håndklædet og en godnatgrød.

Og det betyder faktisk også, at jeg tænker, at jeres dreng måske nok skal puttes en lille smule senere end han bliver det nu. Han sover ofte ca. 12 timer om natten og 2-3 timer i løbet af dagen og de fleste børn på 12 måneder har samlet brug for 13.5-14 timers søvn i døgnet. De 1-2 dagslure er super for hans alder, men hans puttetidspunkt skal måske ligge kl 19.30 til 20...

Mit forslag til en aftenrytme ser derfor således ud:


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Spiser familiemad med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker, mad til hånden og mad som kan spises med gaffel, men der skal også være moset mad, som I hjælper ham med at spise med en ske.. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme efter behov.

Tilbydes en godnatgrød ca kl 19.15-19.30 og får derefter børstet tænder.

Puttes til natten 19.30-20 med en flaske som nu. Flasken gives der hvor han skal sove og han puttes med putteklud, bamse og hen af vejen godnathistorie...

Det vil være helt naturligt, at I skal bruge 15 minutter om aftenen på at sidde hos ham, hjælpe ham til ro og han så falder trygt i søvn - også når han bliver ældre. De fleste børn har brug for at vi prioriterer denne tid og den nærhed om aftenen. Det hjælper dem med at koble fra dagen, slippe oplevelserne og give dem den tryghed de behøver, for at kunne overgive sig til søvnen :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce