Svar: Bange for at sove om aftenen
Kære Heidi
Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.
Det lyder for mig som om, at I er ved at ramme det, man kalder for separationsfasen. Den ligger ofte omkring 8-10 månedersalderen, hos nogle børn lidt før, hos andre lidt senere. Så den uro, I mærker lige nu, handler altså højst sandsynligt om alder og udvikling.
Jeres dreng bruger sig selv mere og mere både motorisk og mentalt. Han triller, kryber, er måske begyndt at gøre tegn til at ville kravle? Og han ligger ikke længere stille, der hvor I lægger ham, han flytter på sig. Det betyder, at han har en meget stor fysisk uro, når han skal sove. Det er svært for ham at finde fysiske ro, han har svært ved at ligge stille, når han puttes. Og om natten får han lagt sig i stillinger, som han ikke selv kan komme væk fra. Han har derfor brug for jeres hjælp til stillingsskift om natten.
Han bliver også mere og mere bevidst nu, pludrer mere og mere aktivt, indgår i dialog, ved at forskellige lyde kan tiltrække jeres opmærksomhed osv. Han oplever verden større, lægger mærke til flere og flere ting, får flere stimuli i løbet af dagen og alt hvad han oplever skal han både kunne slippe, når han skal sove, og det skal også bearbejdes, når han sover. Så lige nu er det ekstra svært for ham at slippe dagen og dermed svært at overgive sig til søvnen, og når han endelig sover, så sover han uroligt, fordi hans søvn indeholder ekstra meget drømmeaktivitet.
I denne alder, har han ekstra meget behov for at mærke jer tæt på fysisk, og det betyder, at han ofte vil klynge sig ekstra til jer. Han har brug for at se jer for at vide, at I ikke er forsvundet. Når I går fra ham, f.eks. i løbet af dagen går i køkkenet og lader ham være alene i stuen, og han ikke lige kan se jer, så kan han blive rigtigt ked af det. Og også om aftenen, når han skal sove, vil man ofte mærke dette ekstra. Det er svært for ham at blive puttet i sin seng, han har brug for at være i jeres favn og mærke jer, for at vide, at I er der for ham...
Det er vigtigt at I forsøger at finde balancen mellem at give ham den nærhed og tætte fysiske kontakt, som han beder om, og samtidig lære ham, at I stadig er der, selvom han ikke er tæt fysisk sammen med jer.
Du fortæller, at han får sin flaske i sin seng og dermed forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove - og det er rigtig fint. Det må I meget gerne holde fast i. Nogle gange kan det dog være nødvendigt, at I starter med at sidde med ham i jeres favn og giver ham en halv flaske på skødet, og derfra så putter ham i seng, hvor I så tilbyder resten af flasken. Så han starter i favn. Det kan I godt forsøge, men når det er sagt, så er det dog vigtigt, at han ikke begynder at falde i søvn i jeres favn, for så får I skabt problemer fremadrettet... Han ...
... skal helst forbinde sin seng med stedet, hvor han sover.
Når I giver ham flaske i sengen, så bør I elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt. Det kan I gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så madrassen løftes lidt op under hans hoved. Giv ham flasken, hvor han ligger, og lad ham slippe den lige før han sover helt. Så han falder i søvn i sin seng, men ikke med flasken i munden :)
Det kan være en god idé at indføre et bad om aftenen i en periode. Badet bør ligge ca. 1 time før han puttes og bør afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme, få lidt babymassage eller lignende. Det kan hjælpe ham til bedre fysisk ro, når han skal sove.
Det kan også være en god idé at tilbyde en godnatgrød - men først når han bliver 8 måneder. Og grøden ska ligge efter badet, og være en fast del af putteritualet. Det betyder, at en aftenrutine fra 8 måneders alderen kan se således ud:
Aften 17.30-18: Aftensmad, almindelige familievenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad med bid og mad i stykker, men også stadig moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Tilbydes godnatgrød ca kl 19.30 - det kan være en havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, Vand eller mme af kop. Og får derefter børstet tænder (hvis han har fået tænder:)).
Flaske og puttes til natten 19.45-20.. Nogle gange kan det være en god idé at putte ham en lille smule senere i denne periode, men dog ikke så sent, at han når at blive overtræt:)
Sen aften 22.30: Drømmeflaske og sover til næste morgen, hvor dagen så starter med morgengrød og vand af kop. Det vil sige at i 8 måneders alderen trappes flasken kl 05 stille og roligt ud :)
Når jeres dreng har en opvågning midt nat, så skyldes det sandsynligvis den udvikling, som han går igennem netop nu. Mange børn har i 7 måneders alderen en periode, hvor de vågner og ligger og pludrer om natten. Det virker som om, at de øver sig verbalt og udnytter de mørke nattetimer og stilheden til det. Hvis han er glad, og hygger sig med det, så lad ham være - det går ofte over af sig selv igen. Er han ked af det, så skal I naturligvis trøste og berolige ham, og forsøge at få ham videre i søvnen igen. Og her er det igen vigtigt, at I forsøger at hjælpe ham videre i egen seng, og ikke begynder at tage ham op, gå rundt med ham eller lignende, fordi hans øgede bevidsthed naturligt kan gøre, at han så lærer, at det er sådan det skal foregå om natten fremover. Hjælp ham derfor, men hjælp ham med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S