Svar: Natflasker og tandfrembrud
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det lyder rigtig fint, hvis jeres datter begynder at vise tegn på at kunne undvære en flaske om natten, og jeg synes faktisk, at I skal udnytte, hvis hun af sig selv sender disse signaler. Prøv derfor om I kan trappe ud af flasken kl 02, netop ved at tilbyde hende mindre og mindre. Hjælp hende i stedet med kærtegn, stillingskift, beroligende ord, evt. en putteklud eller lignende, så hun fremadrettet kan hjælpes videre og helt undvære flaske. Og bibehold så gerne en flaske kl ca 05.
Med hensyn til tandfrembrud, så kan det godt påvirke appetitten i en periode, ligesom det kan give knopper om munden og blussende kinder. Nogle børn får også lidt temperaturforhøjelse, i forbindelse med at tænderne bryder frem.
Et gammelt husmoderråd mod tandfrembrud er agurk. I kan derfor med fordel skære en skive agurk på 1.5 cm, fjerne kernerne i midten, så det bliver til en agurke-ring og sætte ringen på hendes tommelfinger. Det kan hjælpe hende til at holde på den. giv hende den imens hun sidder i sin høje stol, så hun samtidig forbinder det med at spise og så I holder fast i rutinerne her :)
Ristede rugbrødsbjælker er ...
... også ofte et hit. De er sprøde i kanten, hvilket kan være rart mod gummerne, og stadig bløde i midten. Hun skal naturligvis være under opsyn, når hun sidder med mad i hånden :)
Nogle børn er også glade for at gumle på en kold bidering. Man kan lægge bideringen i køleskabet. Og der findes forskellige modeller...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man kan også købe gummedråber og forskellige typer lokalbedøvende midler der kan bruges ved tandfrembrud. Noget er på recept, andre kan købes i håndkøb. Mange læger er imod, at man bruger bedøvende salve, dråber osv. i barnets mund, fordi man ikke har helt styr på, hvor meget barnet egentlig får og måske synker... der vil nogen anbefale, at man giver barnet en stikpille (i numsen), hvis barnet har meget ondt og er meget påvirket af tandfrembrud...
Det er vigtigt, at I tilbyder jeres datter mange små måltider nu. Det behøver ikke være ret store mængder af gangen, lidt har også ret. Og det er bedre med lidt og tit end få og store måltider. Og hun må meget gerne få mad i hånden til hvert måltid. Det kan måske også gøre interessen for at spise lidt større igen :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.