Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning igen


12. september 2017

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære C

Tak for dit brev - og øv, hvor er det ærgerligt, at det er så svært med renligheden for jeres dreng... det er synd for ham, og det er naturligt frustrerende for jer...

Der er især tre ting, som jeg synes, I skal overveje. Det ene er, at jeres dreng skal være fysiologisk parat. Det er vigtigt, at han kan mærke både tisse- og afføringstrang, det er vigtigt, at han kan holde sig og også give slip, når han skal tisse eller af med sin afføring. Det er også vigtigt, at hans mave fungerer, - at han ikke har problemer med hård mave eller tynd mave, og at du forsøger at sammensætte hans kost og sikre ham væske nok til, at det ikke er svært for ham at komme af med sin afføring.

Det andet er, at han skal være mentalt parat. Det med renlighed går altid bedst, hvis barnet selv viser interesse for at smide bleen, og barnet selv viser lyst til at komme på toilettet. Og han skal have tillid til, at I vil hjælpe ham. Mange børn er blufærdige, og de har svært ved at gå på toilettet, hvis vi er der, står og kikker på dem osv. Og det er vigtigt, at gøre ham tryg ved den situation og støtte ham, når han viser sig parat. Det går bedst via et samarbejde :)

Det tredje er, at I forældre skal være tydelige i jeres signaler, og i de krav I stiller - og I må netop gerne stille krav, men det skal naturligvis være krav, som passer til hans alder og udvikling... Det er her de faste toilettider f.eks. kommer ind - at han skal på toilettet som en helt naturlig regel. I skal ikke spørge ham "skal du tisse?" eller "skal du have en ren ble på?", for så siger han nej. I skal tage ham i hånden og følge ham derud. Og det betyder f.eks. også, at I ikke skal have potten stående i stuen. Man går på toilettet og laver ikke inde i stuen, eller hvor det nu lige kan passe... Og uden at jeg ved det, så får jeg lidt på fornemmelsen, at I måske ikke helt sætter ord på ...


Annonce

... og heller ikke med jeres kropssprog viser, hvad det egentlig er, at I forventer af ham nu... Du skriver også, at som følge af børnehavestart, så har I nok "tøvet med at presse på med pottetræningen", og det forstår jeg godt - men I har forsøgt at hjælpe ham til renlighed igennem mange måneder efterhånden, og jeg får lidt på fornemmelsen, at det har taget lidt for lang tid, at det trækker for meget ud.

Der er ingen tvivl om, at I har talt rigtig meget omkring renlighed, I har læst bøger osv. og det er alt sammen rigtig godt - men jeg tror, at jeres dreng måske er ved at være lidt træt af at høre om det. Hvis I taler og taler om det, så kan der meget hurtigt blive fokus på, at det her er svært, og det tænker jeg faktisk kan være med til at gøre hele situationen sværere... Derfor er det et eller andet sted vigtigt, at I nu sætter jer ned og laver nogle helt klare aftaler og regler for, hvordan det skal foregå. Og I skal ikke diskutere det med jeres dreng, men holde fast i, at nu er det sådan. Naturligvis med respekt for ham, og det lille menneske han er, men også holde fast i, at han godt kan, og at I vil hjælpe ham.

Og så er det måske en god idé at sætte potten væk og i stedet bruge et toiletsæde, det er for det første med til at ændre den nuværende situation lidt og samtidig stille lidt krav om, at man sidder på toilettet. Det er også med til at lære ham, at det er sådan man gør og sådan de voksne gør - og det hjælper I ham med nu.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du tænker, at han kan have problemer med maven, forstoppelse eller lignende, som gør, at det er svært for ham, så vil det være en god idé at du taler med jeres læge. Det er naturligvis også vigtigt, at du taler med børnehaven om, hvordan de kan hjælpe ham der, så I fælles støtter ham i at blive renlig.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke med projekt smid bleen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce