Annonce

Annonce

Svar: Ændret rytme uden varsel


26. august 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære glade mor

Tak for dit brev :)

Det lyder så fint, det du beskriver - og det lyder som om, at jeres datter trives på alle måder :)

Hvis man som hos jer er begyndt med skemad i 4 måneders alderen, så vil det ofte være rigtig fint med 2 skemåltider dagligt i 5 måneders alderen og derudover ca. 7 amninger. Og i 6 måneders alderen kan man så ofte øge til 3 skemåltider samt lidt mellemmåltider, og i takt med at antallet af skemåltider øges i løbet af dagen, så kan man begynde at trappe ud af amningen midt nat, så barnet får 6 amninger i døgnet.

Jeres datter lyder til at være i netop overgangen mellem 5-6 måneder, og det du fortæller lyder derfor helt alderssvarende, og du må gerne begynde med lidt grød om morgenen nu. Du bør dog stadig holde mængden af skemad nede, så der stadig er plads til mælk i maven, ligesom hun også skal tilbydes vand af kop sammen med sin skemad, så hun får ekstra væske den vej igennem.

Selvom hun dier kortvarigt, så er hun større og stærkere nu, og der er ingen der siger, at hun ikke kan få sit behov fint dækket på den måde hun spiser på. Hvis hun dier effektivt, og du har en god nedløbsrefleks, så kan hun få en del mælk på 5 minutter - og nogle børn er ikke ret lang tid om at tømme et bryst... du skal naturligvis stadig holde øje med hendes vandladninger og sikre dig, at hun tisser som hun skal, at urinen ikke er koncentreret, og at hun har mindst lige så mange tunge tissebleer, som hun ammes. Ligesom du skal holde øje med, at hun ikke får forstoppelse eller problemer med maven, fordi hendes indtag af mælk ...


Annonce

... pludselig sættes markant ned og indtaget af skemad for meget op... Men det lyder som om, at du er helt med på dette, det er super med amning fra begge bryster aften og nat, og det er også fint, at du også bibeholder flasken om aftenen :)

Mit forslag til en dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og dagen begynder

Morgen 7.30-8: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grød (anden slags end om morgenen) eller tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30

Eftermiddag 16-17: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Springer måske powernappen over

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20 - super at hun gerne vil ammes fra begge bryster her :)

Sen aften 22.30: Drømmeflaske og sover videre

Midt nat 02/03: Ammes og sover videre

De fleste børn begynder at kunne nøjes med to lidt længere lure, når de er 6 måneder gamle, men det er helt okay, hvis hun lige nu springer powernappen om eftermiddagen over. Det kan godt være sådan, at hun nogle dage har brug for den og andre dage har det bedre uden, og den fleksibilitet må være der.

Nogle børn har, ligesom storebror har haft, brug for 3 lure i længere tid, og det er naturligvis også helt okay - også her er børn forskellige. Vigtigst er det, at barnet trives og udvikler sig - og det lyder som om, at jeres datter trives rigtig godt :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce