Annonce

Annonce

Svar: Ligger vågen om natten


26. august 2017

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Solomor

Tak for dit brev :)

Der kan være flere ting, som spiller ind på små børns opvågninger om natten, og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

For det første kan det handle om alder og udvikling. Mange børn har en periode, hvor de vågner om natten og ligger og pludrer og hyggesnakker med sig selv. De er ikke kede af det, og det kan næsten virke som om, at de udnytter nattens stilhed, til netop at ligge og småsnakke - og efter en times tid, så falder de i søvn igen. Og det er helt okay. Så længe din datter ikke er ked af det, men hygger sig, så er det helt fint... det er ofte en periode og det går normalt over af sig selv.

Det kan også handle om, at hun måske har brug for lidt ekstra mad, en godnatgrød om aftenen, før hun bliver puttet - får hun det? Med den alder din datter har, så vil mange børn gerne spise selv, og det kræver stor koncentration at spise mad i stykker, spise med fingrene, koordinere sine bevægelser, finde ud af at spise med bestik osv. Og mange børn bliver derfor ikke helt mætte nok. De bliver for trætte før de egentlig har fået nok at spise, og derfor kan det hjælpe dem at få en godnatgrød, som en fast del af deres putteritual. Det sikrer, at de ikke går sultne i seng.

Det kan også skyldes, at din datter måske har været vant til at få flaske på dette tidspunkt og derfor stadig vågner fordi hun føler behov for noget i maven. Det er her vigtigt, at du ikke begynder at give hende mælk eller ekstra vand om natten, tilbyder hende mad eller lignende. Hun skal derimod hjælpes til at spise og drikke tilstrækkeligt hele dagen igennem og igen tilbydes ekstra om aftenen f.eks. en godnatgrød, som kan være med til at sikre mæthed ud på morgenstunden...

Det kan også hænge sammen med måden hun falder i søvn på. Hvis hun f.eks. falder i søvn i din favn, så vil hun naturligt ...


Annonce

... vågne og have brug for din favn i løbet af natten. Og især hen mod morgenstunden, hvor hendes drømmeaktivitet ofte er størst.. så hun kan faktisk også vågne på grund af drømme...

Og så er der faktisk også den mulighed, at jeres dagsrytme med jeres eftermiddagshvil kl ca. 16-17 er det der laver balladen... Det er nemlig sådan, at vi i vores naturlige cirkadiske rytme, har et dyk om dagen og det modsatte peak om natten. De fleste af os har det omkring kl 15 og 03. Vi er trætte om eftermiddagen, har brug for lidt kaffe og lidt sødt, for at få energien op (her har vi vores dyk), og så har vi det modsatte peak om natten, hvor vi vågner, måske går vi ud og tisser og går i seng igen ...

Børn har også dette i deres rytme og hvis din datter tager et lille ekstra hvil eller powernapper lidt kl 16, så kan det være forklaringen på at hun har et peak om natten kl. 04...!


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


For at undgå at hun bliver så træt om eftermiddagen, kan du tale med dagplejer om, hvorvidt I måske kan rykke hendes lure lidt - hvis hun kan puttes lidt senere til formiddagslur, vil hun ofte også kunne puttes til en lidt senere middagslur, det vil gøre, at hun vågner lidt senere fra den og dermed bedre kan holde sig igennem eftermiddagen, uden at have behov for et ekstra hvil... og det kan godt være med til at gøre en forskel hos jer.... Det lyder dog som om, at I har forsøgt dette uden større held. Alternativt må rytmen være som den er lige nu - og her vil tiden naturligt arbejde for jer. Når hun bliver mellem 12-18 måneder, vil hendes rytme sandsynligvis ændre sig og hun vil blandt andet begynde at kunne nøjes med en lidt længere lur midt på dagen.. så på den måde arbejder tiden også lidt for dig :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det måske giver lidt idé om, hvad der kan spille ind hos jer :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce