Annonce

Annonce

Svar: Mos til baby


22. august 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære glade mor

Tak for dit brev :) Og hvor er det dejligt, at det går så godt med skemaden, og at jeres datter er så glad for at spise mad, at du nogle gange må stoppe hende for at sikre plads til mælken - det lyder super!

Det er naturligt, at hun foretrækker grøden, som er mere sød i smagen. Modermælk er meget sødt, så hun kender til den søde smag og er tryg ved den, og derfor kan mange børn bedre lidt grød og frugtmos, end de er til grøntsager. Men.. hun skal jo gradvist lære at spise mere grønt, og mad som er mindre sødt, og der er forskellige ting, du kan forsøge.

Det er rigtig godt at brug f.eks. gulerod, fordi de har en naturligt sødme. Du må meget gerne lade gulerod udgøre størstedelen af mosen, og så gradvist tilsætte andre grøntsager, men starte i det små og så lade dem fylde mere og mere. Du kan blande gulerod med f.eks. kartoffel, blomkål, broccoli, squash her i starten eller måske lave lidt ærtepure, som kan være med til at give lidt sødme, lidt smørsovs, som alternativ til en skefuld fedtstof i mosen kan også nogle gange gøre underværker...

Du kan også købe søde kartofler, det der også kaldes sweet potatoes, og du kan fra 6 måneders alderen begynde at give hende forskellige typer af rodfrugter. Mange rodfrugter har en naturlig sødme, og hvis du bager dem i ovnen, før du blender dem/moser dem, så vil det være med til at trække sødmen frem. Græskar kan du også bruge til mos, de har også en sødme, som hun måske vil synes om. Det samme ...


Annonce

... gælder f.eks. jordskokker...

Lige så snart hun bliver 6 måneder, så åbner der sig en verden af muligheder. Fra 6 måneders alderen må hun få stort set alle grøntsager: Kartofler, gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få dem fra 6 måneders alderen, men ikke i større mængder. Disse grøntsager bør enten kun udgøre 1/10 af mosen eller også skal de serveres med ca. 14 dages mellemrum.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også vælge at bruge lidt grød som basis og så tilsætte grøntsagsmos som topping, for på den måde gradvist at vænne hende til, at forskellig smag er okay og at grøntsagsmos også kan bruges. Og så netop bruge grøden, som hun kender og er tryg ved som en naturlig del af maden - så kan det være lettere at acceptere det nye :)

I takt med at hun bliver ældre, vil det være rigtig godt, at du også tilbyder hende kogte grøntsagsbuketter, eller grøntsagsbåde bagt i ovnen, som hun selv kan sidde med og gumle på. Hun vil nyde at sidde med lidt mad i hånden, gnaske, gumle, opbløde med spyt osv. og det vil være oplagt netop også at bruge lidt grøntsager til dette, så hun på den måde også vænner sig til grøntsagssmagen på en naturlig måde :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce