Svar: Træt i vuggestuen
Kære Julie
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at I har et godt samarbejde med vuggestuen og at de giver udtryk for, at de gerne vil hjælpe jeres datter til bedre søvn i løbet af dagen.
De fleste børn vil, når de er omkring 1.5 år gamle, have brug for at sove 13-13.5 time i døgnet og ofte fordelt sådan, at de sover ca. 11 timer om natten og 2-2.5 time midt på dagen. Du fortæller, at jeres datter altid har sovet mindre end gennemsnittet, og det kan sagtens være, at hun ikke behøver så meget søvn, men der er ingen tvivl om, at en middagslur på 1.5 time er godt for hende og bestemt at foretrække fremfor kun 35 minutter...
Jeg synes ikke I skal lave jeres aftenrytme om. Det lyder rigtig fint med aftensmad kl ca 18, derefter et bad og leg, så en godnatgrød kl ca 19.15-19.30 - derefter kan hun så få børstet tænder, og så bør hun puttes. Det vil sige, at hun skal sove ca kl 20. Hun skal altså puttes direkte efter grøden og ikke først kl 21...
Og ja, så tænker jeg faktisk, at det kan være en god idé at vække hende om morgenen, så dagen starter til fast tid. Det er bedre, at hun sover 45 minutter mere til middagsluren, end at hun sover 45 minutter længere om morgenen. Hun vil sandsynligvis være parat til at sove 5-6 timer efter, at hun er stået op, og jo senere hun starter dagen, jo sværere vil det naturligt være for vuggestuen at få hende puttet til samme tid som de andre børn.. Derfor er det rigtig godt, hvis hun starter dagen senest kl 07, fordi det vil passe med, at hun så er parat til at blive puttet mellem kl 12-13, som hun viser behov for, og det sikrer, at dagen ikke skrider for meget.
Det vil også være rigtig godt, hvis I hjemme kan forsøge at holde fast i samme rytme, som vuggestuen forsøger at give hende. Hun er stadig så lille, at hun har brug for hjælp til at fornemme behov for søvn og vågentid, netop ved at I skaber fast rytme. Hvis der er for stor forskel på hverdag og weekend, så forstyrrer det hendes indre ur og dermed hendes evne til at falde i søvn og fornemme, at hun er træt og har brug ...
... for at sove.
I vuggestuen skal de naturligvis forsøge at finde ud af, hvordan hun sover bedst. Måske har hun brug for lidt voksenkontakt, måske har hun brug for at ligge lidt på afstand af de andre børn, måske kan hun sove i en krybe i stedet for på en madras... det afhænger helt af, hvordan putning foregår i den pågældende institution. Har hun en sovebamse, putteklud, sutteklud eller lignende, som hun puttes med hjemme, så skal den naturligvis bruges i vuggestuen - og har hun ikke det, så vil det være en god idé at give hende en sådan.
I skriver, at hun har fået lagt dræn, og det er super godt, at hun allerede viser tegn på at trives bedre. Hun er begyndt at tale mere og virker langt gladere, - så godt! Men hvis hun på grund af øreproblemer gennem længere tid har sovet dårligt, så går der naturligt også lidt tid, før hun helt er på toppen igen. Kroppen skal lige vænne sig til, at søvnen ikke længere bliver afbrudt og det tager lidt tid for kroppen at restituere sig, komme sig helt efter et længere sygdomsforløb - og det kan naturligt stadig tage lidt af hendes kræfter.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det spiller også ind, hvor lang tid hun har gået i vuggestuen og hvordan hverdagen fungerer der. Lige nu starter der måske flere nye børn, og der er derfor lidt mere gråd og lidt mere uro, end der tidligere har været.. og det reagerer hun naturligt også på. Det gør hende naturligt ekstra træt i løbet af dagen, og det skal der være plads til.
Så... jeres aftenrutine er rigtig fin, men prøv at putte hende lidt tidligere og væk hende om morgenen, hvis hun ikke vågner af sig selv. Og tal så med vuggestuen om, hvordan de i hverdagen kan forsøge at sikre hende en længere lur midt på dagen. Det vil være godt at putte hende til middagslur til samme tid hver dag, gerne med samme bamse, putteklud osv. som I også bruger derhjemme. Så I netop via fast rytme og faste ritualer, hjælper hende indre ur med at fornemme behov for søvn og hun samtidig forberedes på at det er sovetid.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Leg
For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.
Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.
I takt...
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.