Svar: Modermælkerstatning af kop 10 måneder
Kære Lise
Tak for dit brev :)
Man ved jo aldrig helt, hvor meget mælk barnet egentlig får, når det bliver ammet, og det kan derfor være svært at svare på, om din datters behov for mælk dækkes tilstrækkeligt via en enkelt amning. Det afhænger helt af din mælkeproduktion, nedløbsrefleks, hendes sutteteknik, om du ammer fra et bryst eller begge bryster osv., og der kan være store indviduelle forskelle...
Normalt anbefaler jeg dog to amninger i alderen 10-12 måneder, og ud fra dette kan man naturligvis godt anbefale, at du tilbyder din datter mme af kop en gang dagligt. Det kan være om morgenen, sammen med morgengrøden, det kan være af kop før middagsluren eller det kan være om aftenen sammen med en godnatgrød. Giv hende en kop mme på det tidspunkt af dagen, hvor du tænker, at det vil fungere bedst.
Du bør derudover også stadig bruge mme i hendes grød og mos, så hendes mad fortsat energiberiges på denne måde, så får hun også lidt kalk og jern den vej igennem.
Jeg synes ikke du skal give hende mme af kop til alle måltider. Det er vigtigt, at hun tilbydes vand. Vand er den bedste tørstslukker, og det er godt, hvis hun lærer at drikke vand til og mellem ...
... måltiderne :)
Derudover sikrer du hendes behov for kalk og jern via maden. Kalk får hun især via modermælk og modermælkserstatning. Hun må dog også gerne få en lille smule tykmælk eller A38 (3.5% fedtindhold) nu. Derudover kan du tilbyde hende ost, det kan være smøreost på brødet eller skæreost, ost skåret i bjælker, ligesom du kan rive ost hen over grøntsager osv. Der er også kalcium i de grove grøntsager som broccoli og bønner, og også i f.eks. makrel, som hun gerne må få på brødet til frokost.
Jern i kosten sikres ved:

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- at bruge mme i grød og mos, og derudover ved at tilbyde hende hjemmelavet grød varieret med færdiglavet grød. Det kan være godt at bruge frugt som topping på grød, da det er med til at øge optagelsen af jern.
- at tilbyde hende grøntsagsmos og forskellige typer kød og fisk. Variation er vigtigt. Mos der indeholder kartofler og forskellige grønstager, indeholder også c-citamin, der igen vil øge jernoptaget.
- at bruge forskelligt pålæg på brød - gerne kød, fisk og grøntsagspålæg. Meget gerne rester fra aftensmaden, men også gerne smørepålæg som f.eks. leverpostej.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Colostrum (råmælk)
Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.
Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.
Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.