Brev:
Ingen rytme
Kære Helen
Jeg har en datter på 11 mdr, som ingen rytme har. Uanset hvad jeg prøver og hvor meget, så ændrer hun på noget. Det kan være alt fra at sove for lidt om dagen, for meget om natten, for lidt om natten, vågentid om natten. Svær at putte er hun også. Dvs. at hver gang jeg forsøger at få en rytme - med håb om en mere sammenhængende nat, så slår hun kolbøtter og skal nok finde på noget, som gør at det ikke kan lade sig gøre. Og det er ikke det samme hun gør.
Hun har vågnet meget om natten - op mod 8 gange. Dette er dog blevet lidt bedre og vi er igang med ammestop om natten. Det er fået over al forventning og hun sover bedre. Efterspørger ikke bryst. Men kan så have svært ved at sove videre, hvis hun vågner. Vi har haft 3 nætter uden bryst.
Som baggrund bør du vide at hun altid har været udfordret med søvn. Hun har powernappet en del og altid skulle hjælpes med at sove, ved at vugge og synge. Da hun var lille til ca 7 mdr, måtte hun svøbes. Hun har længe ikke faldet i søvn ved brystet, bortset fra ind imellem om aftenen, men ofte trækker hun sig væk og putter sin sut i munden og lægger sig til at sove.
Jeg kører så vidt muligt faste spisetider og sovetider. Det hele bliver dog forstyrret af, at hun er fuldstændig uforudsigelig mht til søvn.
Jeg kan næsten ikke holde til det længere. Især at hun er så svær at lægge, gør det også til en udfordring at få hende passet og kræver en del ressourcer. Jeg er alene med hende.
Hun udvikler sig som hun skal. Kravler og rejser sig ved ting. Kommunikerer flot. Det er dog jævnligt at hun er pjevset fordi hendes søvn har drillet.
Vi står op hver dag mellem 7-7.30. Snart ændres det ...
... til 6.30, da jeg starter job. Hun har altid været et uglebarn.
En dag kunne se sådan ud:
Kl.7 Op
7.30 Morgengrød
9.30 Frugt, brød/figenstang eller lign.
10.00 Sove
11-12 ca Frokost. Alt hvad jeg kan finde på. Altid også noget hun selv kan tage.
Inden lur (tidspunktet afhænger af førstelur). Mellemmåltid
Lur (lægges mellem 2,5-3 timer efter første lur, når hun er træt)
Efter lur, ofte mellem 15-17 Ammes
Kl.17-18 Aftensmad
En halv time før sengetid, grød og lidt efter ammes hun.
Puttetid ca.4-4,5 timer efter sidste lur. Selvom hun har vist træthedstegn før, kan jeg aldrig få hende til at sove før. Og hvis hun en dag har sprunget en lur over eller sovet dårligt og derfor falder tidligt i søvn, vågner hun med garanti og kan ikke sove videre uanset hvad jeg gør.
Og selv når en dag er gået perfekt, kan hun pludselig være svær at lægge og/eller vågne om natten.
Hvordan får jeg en rytme med hende, så hendes søvn (og min) kan blive optimeret? Hvordan får jeg hende til at sove? Hun skal holdes fysisk eller vugges og synges for. Eller ammes. Jeg har forsøgt at få til og fra. Hun har en bamse hun er glad for. Hun bruger sut, som ikke er et problem, da hun selv tager den i munden og sjældent taber det.
Hun har altid været en motorisk urolig pige og der har kortvarigt været fysioterapeut på hende, som mente det hele ville løse sig, når hun kravlede og derved brugte sin krop. Indtil da, lavede jeg øvleser med hende og børstede hende. Et bad om aftenen hjælper ikke. Vi har samme rutiner om aftenen, men de bliver ofte forlænget, når hun ikke vil sove.
Håber virkelig du kan hjælpe.
Venlig hilsen
min søde datters mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Autostol
Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.
Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.
For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.
Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.