Svar: Bedsteforældre contra mor og far og tillid til fremmede
Kære S
Tak for dit brev og alle dine tanker :)
Lad mig først sige, at jeg bestemt ikke tror, at I forældre gør noget forkert. Det lyder som om, at I er rigtig meget omkring jeres dreng og som om, at han udvikler sig i en fin retning :)
Børn har brug for tilknytning til voksne, det er vigtigt for at barnet udvikler sig godt. I begyndelsen vil det lille barn naturligt knytte sig til mor og far. Det er mor og far, som fungerer som den sikre base, hvorfor barnet tør udforske verden - og barnet vil naturligt søge netop mor og far og stole på, at mor og far vil hjælpe, hvis der opstår problemer. Man kalder dette for barnets primære omsorgspersoner - og det vil netop være mor og far.
Men børn har også sekundære omsorgspersoner. Det er voksne, som barnet kan bruge og gå til, hvis mor og far ikke er der, det kan f.eks. være bedsteforældre, en dagplejer eller pædagog i institutionen, venner og familie. Det er vigtigt, at børn er i stand til at lade sig trøste og hjælpe af andre - især når mor eller far ikke er til stede...
Hvis man er meget sammen med f.eks. bedsteforældre, hvis man ses flere gange om ugen, spiser sammen, bedsteforældre henter i institutionen osv. så de naturligt udgør en stor del af barnets liv, så vil barnet godt kunne bruge bedsteforældrene som primære omsorgspersoner.
Nu hvor jeres dreng er et år, så er det naturligt, at han øver sig i at slippe jer, bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd og det kan være svært at mærke, når barnet løsriver sig.. Det sker i forskellige perioder, og du vil fremadrettet sandsynligvis mærke, at han nogle gange skubber dig fra sig, og andre gange viser tydeligt brug for dig - og du skal prøve at nyde, når han gør begge dele, fordi det er et sundhedstegn.
Jeg plejer at sige, at du skal prøve at se det bånd, der er imellem dig og din dreng, som en elastik. Nogle gange skal elastikken strækkes, og andre gange strammes - I skal lade elastikken strækkes, når jeres dreng har brug for at gøre ting selv, prøve af, øve sin selvstændighed, lære af egne erfaringer og I skal stramme den, når I som voksne alligevel ved bedst. Børn kan have lyst til meget, men vi ved, hvad de har behov for og vi skal slække og stramme elastikken ud fra dette og naturligvis stadig med kærlighed til barnet :)
Når I besøger bedsteforældre eller besøger din mands moster, så spejler jeres dreng jer. ...
... Han bruger jer som et spejl, kikke på jer og aflæser "hvordan virker min mor og far?". Hvis I virker glade og trygge, så bliver han naturligt også mere tryg og har det rigtig fint med at være, hvor I er - og har det rigtig fint med bedsteforældrene og din mands moster. Hvis I derimod virker utrygge ved situationen, så vil han naturligt spejle sig i dette og dermed blive mere utryg ved det hele. Så når han virker så tryg som han gør, så hænger det sandsynligvis sammen med, at han oplever hele situationen tryg og dejlig.
Det kan godt ændre sig lidt... mange børn vil i 13-15 måneders alderen pludselig få en periode, hvor de begynder at klynge sig lidt mere til mor og far. Det hænger ofte sammen med, at de i den alder begynder at gå mere og mere selvstændigt rundt, og for at kunne gøre dette, har de brug for ekstra nærhed. Derfor vil er i denne alder ofte komme en slags "separation-gentilnærmelsesfase", hvor han på den ene side vil op, vil på arm og søger jeres kontakt, og på den anden side skubber jer fra sig, ligeså snart I krammer jer.. Det er igen helt normalt for alderen og den udvikling, som han går igennem.
På samme måde kommer der ofte en lidt svær periode i 18-20 måneders alderen, hvor han måske vil begynde at søge jer ekstra meget om aftenen og om natten. Det hører igen alderen til...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn er konstant i udvikling og udvikler sig på rigtig mange områder. Og hvert område udvikles forskelligt og ofte i spring. Og det er især når vi oplever disse spring, at vi føler os rådvilde og usikre, for det er rigtig svært at finde balancen mellem at være der og også at give slip. Og når du nogle gange oplever, at jeres dreng foretrækker sine bedsteforældre, så kan det godt gøre dig urolig eller måske ked af det. Det behøver dog ikke være problematisk, tværtimod. Måske gør bedstemor noget andet end du gør, men det er ikke nødvendigvis bedre.. og han kan have glæde af begge dele :)
Prøv at lægge mærke til, om han ikke nogle gange søger netop jer lidt ekstra. Det kan f.eks. være, hvis I har været ude, været på besøg nogen steder, og der er sket rigtig meget. Så vil han måske netop have brug for at sidde lidt hos jer, mærke jeres ro og tætte kontakt, for at kunne koble fra... Når han har været "vendt mod verden", så søger han dig, så tanker han op hos dig.
Jeg håber, du/I kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.