Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - 2,5 år


19. juli 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære mor til pseudotvillinger

Tak for dit brev :)

Renlighed er en proces, som jeres dreng skal være både fysiologisk og mentalt parat til, og det lyder faktisk som om, at han er rigtig godt i gang :)

Man siger at renlighed har 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gerne vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Jeres dreng lyder til at være bevidst om når han tisser og når han har afføring. Når I følger ham til potten, så tisser han der, og han går for sig selv, når han fornemmer, at han skal af med afføring - han har således fornemmelse for, hvad der er tissetrang og afføringstrang, og det lyder faktisk også som om, at han kan holde sig lidt...

Det at være fysiologisk parat betyder blandt andet, at han skal kunne holde sig i mindst 3 timer. Og det lyder det, som om at han kan. Det er super fint og han lyder glad for sin potte, han er tryg ved den, når det kommer til vandladninger.

Jeg vil anbefale, at I nu indfører faste toilettider/pottetider, så han følges på toilet, som en fast rutine dagligt - det første, når I står op om morgenen, det sidste før han skal i seng (f.eks. i forbindelse med aftenbad), før han løber ud for at lege, før I kører op for at handle, i forbindelse med måltider osv. Altså på de tidspunkter, som I normalt selv ville tisse - og reglen om at gå på toilettet gælder således jer alle tre. Mor, far og nu han tisser alle sammen, før I kører ud for at handle.

Det er vigtigt, at han har ble på. Bleen skal fungere som en sikkerhed, en tryghed. Hvis bleen er tør, så roses han for det. Hvis der kun er små dryp, så kan den stadig bruges igen, og det er også en succes. Og hvis han har nået at tisse (eller lave) i bleen, så er det også helt okay, så var det jo godt, at han havde den på og så prøver I igen næste gang. At tisse i bukserne eller lave i bukserne vil altid være et nederlag, og det er vigtigt, at han lige nu oplever små succesoplevelser med renlighed, for at det skal lykkes at smide bleen helt.

I må gerne tage bleen af ham, når I er ude og vejret er godt eller han kan gå rundt i et par ...


Annonce

... badebukser. Dette for at give ham lidt mere idé om, hvad det egentlig er der sker, når han tisser eller laver, så I på den måde måske kan hjælpe ham til at fornemme, hvornår det er, han skal sige til, så I på den måde fremmer faserne lidt :)

Når I hjælper ham til toilet eller potte, så må I gerne opfordre ham til at prutte og på den måde forsøge at komme af med afføring. Hvis I ved, at han kommer af med afføring på et fast tidspunkt dagligt, så kan det være en idé at udnytte dette, få ham på toilettet eller potten og støtte ham i, at han godt kan komme af med afføringen der, at det er helt okay og helt ufarligt :) Igen er det vigtigt, at han oplever succes et par gange, så han tør prøve igen.

Hvis han fast går bag ved sofaen eller kravler ind under bordet, hver gang han har afføring og laver i sin ble, så synes jeg, at I skal prøve at få ham ud på toilettet, så han lærer, at det er på toilettet, at det foregår... Hvis han er bange for at få bleen af og lave uden ble, så kan I godt vælge at lade ham bibeholde bleen, men dog forsøge at få ham til at sætte sig på toilet eller potte, så han laver der, hvor han forventes at skulle lave. Og når han er tryg ved det, så kan han prøve uden bleen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være en god idé, at I bruger lidt tid på toilettet sammen med ham, når han skal lave, så han har tid til at tømme sig og blive færdig, evt. læser en bog imens eller lignende. Hvis han ikke vil have, at I er med på toilettet, så kan I dog også forsøge at lade ham selv, men prøv om I kan få ham til at lave i potten og så vise jer det han har lavet, når han er færdig.. så I anerkender hans lyst til at være sig selv imens, men samtidig stiller lidt krav om, at det er på toilet eller potte det foregår og ikke i stuen eller under spisebordet :)

I skal naturligvis tage hensyn til at han er blevet storebror og derfor kan have det lidt svært lige nu, det kan godt være hårdt for ham, hvis I stiller for store krav. Modsat, så kan det også være, at netop det at han ikke længere bruger ble, vil adskille ham fra lillesøster, så han fornemmer forskellen på at være den ældste og den yngste, og at han kan bruge dette som noget positivt. Det er derfor ikke altid, at renlighed i forbindelse med at man får flere søskende, behøver være svært... også her er børn meget forskellige og reagerer forskelligt :)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce